Svijet
StoryEditor

Direktor Twittera na B Word konferenciji: Nadam se da će bitcoin stvoriti mir u svijetu

23. Srpanj 2021.

Na 'The B Word' online konferenciji čiji je domaćin bilo Kripto vijeće za inovacije, predstavljen je panel koji je, iako kratak, imao nekoliko poznatih govornika. Izvršna direktorica tvrtke Ark Invest Cathie Wood, izvršni direktor Tesla Motorsa i glavni inženjer SpaceX-a Elon Musk i izvršni direktor Squarea i Twittera, Jack Dorsey prisustvovali su kako bi podijelili svoja stajališta o brojnim temama koje se odnose na bitcoin. Teme su se kretale od onoga što je inspiriralo interes svakog člana za bitcoin, mogućnosti da bitcoin postane P2P novac, ekološka pitanja, društveno i korporativno upravljanje (ESG), pa čak i ideja osobnog grijača prostora koji bi mogao rudariti bitcoin dok vas grije.

Govoreći na online konferenciji, Elon Musk izjavio je da je njegova svemirska tehnološka tvrtka SpaceX uložila u bitcoin.

- Posjedujem bitcoin, Tesla posjeduje bitcoin, SpaceX posjeduje bitcoin - rekao je Musk otkrivajući da je i osobno vlasnik ethereuma i dogecoina. Nije otkrio iznose koje su on ili njegove tvrtke uložile, iako je rekao da posjeduje znatno više bitcoina od dogecoina ili ethereuma.

Utjecaj rudarenja na okoliš

Jedna od tema koja se konstantno pojavljivala bila su pitanja oko rudarenja i utjecaja bitcoina na okoliš. Grupa je govorila o tome koja su njihova mišljenja o uzroku i kako industrija može krenuti naprijed u zeleniju budućnost.

Moderator Steve Lee izravno je upitao Muska o odluci da Tesla prestane prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja, dok obnovljiva energija u rudarenju ne bude zaslužna do 50 posto na globalnoj razini. Musk je odgovorio rekavši da je sama Tesla možda negativno utjecala na porast potrošnje energije zbog povećanja cijene kada je došlo do prve objave o prihvaćanju bitcoina.

 - Od kad je Tesla objavila da je kupila bitcoin i da obavlja bitcoin transakcije, došlo je do masovnog povećanja cijene bitcoina i masovnog povećanja količine energije koja se koristi za rudarenje bitcoina - rekao je Musk.

Također je izjavio kako je primijetio pad potrošnje energije kada su cijene pale nakon što je Tesla zaustavila plaćanje bitcoinom.

Musk je dodao da dosta razumije obnovljivu energiju te je njegovo uvjerenje da ne postoji šansa da biste mogli udvostručiti ili utrostručiti količinu energije u tako kratkom vremenskom razdoblju s obnovljivim izvorima energije.

- Očekivanje nije da proizvodnja energije mora biti čista kao snijeg, ali ne može koristiti najprljaviji ugljen na svijetu. Što je i bilo, na trenutak - ustvrdio je Musk.

Dakle, dok tehnologija ne uhvati korak s rastom rudarenja bitcoina, Tesla će nastaviti čekati s vraćanjem plaćanja putem bitcoina. Tesla će najvjerojatnije nastaviti s plaćanjem bitcoina, zaključio je Musk. Teslin izvršni direktor dodao je da ni Tesla, SpaceX, ni on sam nisu prodavali bitcoin.

Ruka pomoći

Lee je zatim prebacio fokus na Wood i pitao je što je ESG i kako ga bitcoin može podržati. Pozivajući se na ekološki aspekt  ESG-a, Wood je rekla kako u institucionalnom svijetu posebno postoji masivan pokret, kako bi prihvatili ESG i osigurali da njihovi upravitelji imovinom rade isto. Wood također dijeli svoje uvjerenje da će bitcoin postati mnogo ekološki prihvatljiviji od tradicionalnog rudarstva zlata ili tradicionalnog sektora financijskih usluga.

Wood smatra da društveni dio ESG-a nadilazi ono što mnogi u ESG zajednici smatraju. Ona vidi bitcoin kao ruku u pomaganju građanima da se ekonomski osnaže, bilo da se radi o slanju novca na međunarodnoj razini ili nečuvenih naknada za pomaganje ljudima pod autoritarnim režimima ili doživljavanje hiperinflacije u njihovoj zemlji.

- Spasiti ih od uništenja njihove kupovne moći svakako je plemenit društveni cilj - izjavila je.

Na kraju s upravljačkog aspekta, Wood se poziva na transparentnost ekosustava za razliku od netransparentnosti financijskih sustava i naplatnih usluga u tradicionalnom financijskom svijetu.

Mir u svijetu

Dorsey nije govorio izravno o pitanjima vezanim za okoliš kao njegovi su-panelisti, ali je zauzeo drugačiji pristup kako bitcoin može učiniti svijet boljim mjestom. Izvršni direktor Twittera čak je otišao toliko daleko da je rekao kako se nada da će bitcoin stvoriti mir u svijetu ili pomoći u njegovom stvaranju. Dorsey je dodao da je količina troškova i distrakcije koja danas dolazi iz našeg monetarnog sustava stvarna te skreće pozornost s većih problema.

Jedno od glavnih pitanja vezanih uz probleme kojeg se Wood također dotaknula su gnjavaža i trošak prijenosa novca između dvaju zemalja. Wood je koristila primjer obitelji koje žive odvojeno šaljući novac voljenima u potrebi te pritom plaćajući nerazumne naknade. S bitcoinom, kaže Dorsey, ta bi situacija bila drugačija.

- Mislim da je ideja imati zdrav novac koji je odvojen od države. Imati ga potpuno provjerljivim od strane svih, uključujući državu, korporacije, pojedince i programere koji žele graditi na njemu je vrlo moćno - ustvrdio je Dorsey.

Musk je također rekao da je ljubitelj decentraliziranih financija i da misli da imaju smisla.

26. travanj 2024 06:07