Svijet
StoryEditor

Električni automobil manje poznatog startupa premašio domet Teslinih automobila

17. Rujan 2021.
Lucid Motors

Air Dream Edition R, američkog startupa Lucid Motors, novi je električni automobil koji će svojim dolaskom na cestu postati automobil s najvećim dometom na rastućem tržištu električnih automobila. Nakon što ga je ocijenila i odobrila Agencija za zaštitu okoliša (EPA), premašio je Teslu čiji su automobili, do sada, bili prvaci u mogućnosti prijeđenih kilometara, navodi The Verge.

Prema ocjeni EPA, Lucidov prvi automobil može prijeći ukupno 520 milja u komadu s napunjenom baterijom, a to je najduži domet koji je agencija ikada odredila. Time je pobijedio Teslu za 115 milja s obzirom na to da Tesla Model S, koji je godinama je nosio krunu za najveći domet, prema ocjeni EPA ima domet od 405 milja.

– Osim što smo napravili velik napredak na tržištu električnih automobila, Lucid će promijeniti svijet – rekao je glavni direktor Lucid Motorsa za USA Today.

Veći domet, veća cijena

No, s obzirom na to da je Lucid Air Dream Edition R, prema procjeni stručnjaka, bolji od Teslnih modela, i cijena mu je značajno veća. Air Dream Edition košta 169 000 dolara, dok se Model S može kupiti za 90 000 dolara, objašnjava Business Insider.

Svejedno, iz kompanije navode da su već sada premašili 10 000 plaćenih rezervacija za automobil u različitim verzijama, koji će na tržište izaći krajem godine, navodi US Today.

Osim toga, u narednim godinama kompanija planira seriju Dream Edition nadograditi s drugim pristupačnijim modelima čije bi se cijene kretale oko 77 400 dolara.

Ipak, iznimna ocjena dometa Lucidovog Air-a mogla bi obilježiti svjetlu budućnost kompanije koja se nakon proizvodnje opreme, odlučila 'baciti' u sve popularnije tržište električnih vozila s obzirom na to da je cijena Lucidovih dionica porasla za više od 4 posto u samo nekoliko dana od kada je ocjenjen domet.

25. travanj 2024 08:03