Svijet
StoryEditor

Europski i izraelski softverski startupi prikupljenim investicijama nadmašili američke

14. Listopad 2021.
Softver kao usluga

Europsko i izraelsko tržište softvera kao usluga (SaaS) u 2021. godini je iznjedrilo 43 softverska jednoroga, a prema analizi tvrtke za rizični kapital, Accel, koja je veliki ulagač u softverske tvrtke, upravo softverski startupovi iz Europe i Izraela prikupljaju sve više kapitala putem raznih oblika financiranja i tako ozbiljno remete SAD-ovu trenutnu dominaciju u sektoru.

Kako piše Business Insider, pokretači softverskih startupa u te dvije regije prikupili su rekordna financijska sredstva, a s 43 nova jednoroga (startupa koji postignu vrijednost veću od milijarde dolara) u sektoru tijekom prvih devet mjeseci 2021. godine, tržište bilježi rast od 84 posto u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno SAD bilježi povećanje od 67 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iako je početna baza koju imaju Europa i Izrael manja od SAD-ove, iznosi koje su prikupili europski i izraelski pokretači takvih softverskih startupa i dalje nadmašuje rast u SAD-u. 

Tako su u prvih devet mjeseci 2020. godine SaaS startup tvrtke na ta dva tržišta ostvarile 9 milijardi dolara investicija, a u istom razdoblju u 2021. godini čak 29 milijardi dolara, što je trostruko veći iznos. Istovremeno, u SAD-u su startupi u 2020. godini prikupili 20 milijardi dolara u istom razdoblju, a taj se broj u 2021. godini udvostručio na 48 milijardi dolara, piše Business Insider.

Inače, softver kao usluga ili skraćeno SaaS je model distribucije softvera u kojem licencirana tvrtka na osnovi pretplate korisnicima, putem mreže, omogućava pristup aplikacijama smještenima na njihovoj digitalnoj infrastrukturi, tj. u 'cloudu'. Pri tome, korisnici SaaS-a plaćaju samo uslugu korištenja aplikacije, a o ostalom brine softverska tvrtka. 

Do sada je upravo SAD dominirao u 'cloud' softverima, pri čemu su posebno istaknuti Salesforce i Dropbox, koji su svima dostupni, dok se Europa može pohvaliti s manje takvih konkurenata.

No, Accelova analiza pokazuje brzinu kojom startupi u Europi i Izraelu postižu vrijednosti veće od milijardu dolara. Tako je izraelski Wiz, sigurnosni startup, postao 'jednorog' u roku od 14 mjeseci, a britanski startup Hopin za pokretanje virtualnih događaja, star je samo 16 mjeseci i već se procjenjuje na 7,75 milijardi dolara.

Osim toga, Francuska se može pohvaliti najvećim brojem 'jednoroga SaaS-a' u Europi. Pri tome su tri tvrtke – Shift Technology, Aircall i Contentsquare – postale vrijedne milijardu dolara u 2021. godini.

– Vidimo da jačaju europski i izraelski 'cloud' sustavi i da izlaze sjene američkog SaaS-a. Europa i Izrael proizvode više 'SaaS jednoroga' nego ikad prije i oni rastu daleko brže nego što smo vidjeli u posljednjih pet godina – rekao je Philippe Botteri, partner u tvrtki Accel.

18. travanj 2024 18:44