Svijet
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina

23. Srpanj 2021.

Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju najsnažnije od sredine 2000. godine zahvaljujući ublažavanju koronamjera i oporavku uslužnog sektora, ali poslovni čelnici strahuju od novog vala zaraze, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u srpnju za 1,1 bod u odnosu na lipanj, na 60,6 bodova, najvišu razinu od srpnja 2000., izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

- Eurozona uživa u ljetnom valu aktivnosti, koje su porasle najbrže u proteklu 21 godinu zahvaljujući popuštanju ograničenja uvedenih kako bi se suzbio virus - rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Vladi su počele ukidati ograničenja zahvaljujući ubrzanom cijepljenju protiv covida 19 i smanjenom pritisku na zdravstvene sustave, čime je oslobođena nakupljena potražnja.

- Uslužni sektor posebno uživa u slobodi koju je donijelo ublažavanje mjera suzbijanja covida 19 i poboljšane stope procijepljenosti, u prvom redu ugostiteljstvu, putovanjima i turizmu - objašnjava Williamson.

PMI koji pokazuje razinu aktivnosti u uslužnom sektoru porastao je u srpnju za 2,1 bod, najviše od lipnja 2006.

Potražnja upućuje na zaključak da tempo rasta neće tako uskoro popustiti, s obzirom na rast indeksa novih narudžbi na 59,7 bodova, rezultat koji spada među najbolje u u 23-godišnjoj povijesti istraživanja.

Industrija pak i dalje radi punom parom i indeks aktivnosti tek je neznatno smanjen u odnosu na rekordnu lipanjsku razinu, zbog problema u nabavnim lancima koji ograničavaju proizvodnju i omogućuju kompanijama da podižu cijene.

Širenje delta soja koronavirusa bacilo je ipak sjenu na ljetnu "idilu", pokazuje anketa o očekivanjima poslovnih čelnika.

- Istraživanje pokazuje i da delta varijanta predstavlja veliki rizik za izglede. Zbog sve većeg broja novih slučajeva optimizam poslovnih čelnika kliznuo na najnižu razinu od veljače, a novi valovi covida mogli bi ponovo dovesti i do kašnjenja u globalnim lancima nabave a time i do sve većih cijena - objašnjava ekonomist londonske tvrtke.

04. prosinac 2023 13:42