Svijet
StoryEditor

Infografika: Pogledate tko dominira društvenim mrežama

19. Svibanj 2021.

Društvene mreže i influenceri danas su u svim porama društva i koliko god se nekih htjeli riješiti to je postalo gotovo nemoguće. Ti Influenceri, koliko god to nekom smiješno zvučalo, danas imaju moć. Ne nad svima, ali sigurno nad onima koji ih prate, obožavaju i kupuju sve što njihov omiljeni influencer promovira. U modernom digitalnom svijetu doseg koji ostvaraju putem društvenih mreža daje im ogromnu platformu za širenje svojih poruka i promoviranje bilo čega što njima donosi novce.

No, osim već slavnih i poznatih, društvene mreže su omogućile i nekim anonimcima da stignu do puteva internetske slave.

U ovoj infografici Visualcapitalista donosimo pregled onih koji imaju najveći doseg u svemiru društvenih medija. Umjesto da gledamo tko ima najviše sljedbenika na Instagramu, Twitteru ili drugim mrežama, rangirali smo najpraćenije ličnosti na svim glavnim platformama zajedno, što uključuje Twitter, Facebook, Instagram,  YouTube, Twitch i TikTok.

image
foto Visualcapitalist

Ne iznenađuje što na društvenim mrežama vladaju slavne osobe, a među njima, kao i na nogometnim terenima, dominira Cristiano Ronaldo kojega ukupno na svim platformama prati oko 500 milijuna vjernih sljedbenika. Osim sportaša, glazbenici čine polovicu od 50 najpraćenijih na društvenim mrežama.

Međutim, nisu samo slavne osobe te koje dominiraju društvenim mrežama. Mnogi anonimci počeli su razvijati svoj sljedbenički kult na jednoj platformi s koje su metastazirali na druge. Prije svega, tu mislimo na TikTok i YouTube kao početne platforme nakon kojih su se neki, poput Tiktokerice Charli D’Amelio ili Youtubera Felixa 'PewDiePie' Kjellberga raširili po drugim mrežama povećavajući svoj doseg i utjecaj.

A među najvećima ima i političara od kojih se najbolje profilirao bivši američki predsjednik Barack Obama, ali i indijski premijer Narendra Modi koji se može pohvaliti s više od 175 milijuna sljedbenika na društvenim mrežama. Još jedan bivši američki predsjednik našao se na ovoj listi, a radi se o Donaldu Trumpu koji je imao više od 140 milijuna pratitelja na društvenim mrežama, prije nego li su ga zauvijek ukinuli s Twittera i Facebooka u siječnju ove godine.

image
Top 50 najutjecajnijih influencera
foto Visualcapitalist
29. travanj 2024 06:02