Svijet
StoryEditor

Kina uvodi svoju digitalnu valutu

21. Studeni 2019.
Facebookova kriptovaluta Libra bila je svakodnevna tema velikog broja medija, a svaki korak u ostvarivanju planova prati se pod povećalom. S druge strane, Kina ubrzanim tempom radi na digitalizaciji nacionalne valute koja će uskoro postati stvarnost.

Piše: FIMA Plus

Ako je za vjerovati kineskim dužnosnicima, kineski digitalni juan neće u potpunosti kontrolirati informacije vezane uz plaćanje i pružit će potrebnu anonimnost u provođenju transakcija.

- Znamo da je potražnja šire javnosti da zadrži anonimnost koristeći papirnati novac i kovanice. Onima koji to traže, omogućit ćemo anonimnost u svojim transakcijama, rekao je Mu Changchun, voditelj Instituta za istraživanje digitalnih valuta u Kineskoj narodnoj banci (People's Bank of China - PBoC), na konferenciji u Singapuru koja se održala prošlog tjedna, izvijestio je Reuters.

Mu je dodao da će središnja banka zadržati ravnotežu između 'kontrolirane anonimnosti' i pranja novca, CTF-a (suzbijanja financiranja terorizma), a također i poreznih pitanja, online kockanja i bilo kakvih elektroničkih kriminalnih aktivnosti.

- To je ravnoteža koju moramo održavati i to je naš cilj. Ne tražimo potpunu kontrolu informacija šire javnosti, rekao je Mu.

Mu je prošlog tjedna izjavio da se na depozite u digitalnom juanu neće isplaćivati kamate te posljedično valuta neće imati utjecaja na inflaciju ili monetarnu politiku.

Također, dodao je da je cilj digitalne valute stvoriti novi sustav u slučaju da dođe do problema s postojećom kineskom financijskom infrastrukturom, gdje trenutno WeChat i Alipay dominiraju elektroničkim plaćanjem.

Iz neslužbenih izvora doznaje se da će idejna zamisao digitalnog juana biti slična Facebookovom stablecoinu Libri te da će se također moći koristiti putem platnih platformi WeChat i Alipay.

Kina će uvesti svoju digitalnu valutu unutar 6 mjeseci

Nakon pet godina istraživanja i razvoja kineska digitalna valuta spremna je za uvođenje u uporabu.

U razgovoru za CNBC 20. studenog, Edith Cheung, partnerica venture capital fonda Proof of Capitals, investicijama usmjerenim na blockchain, izjavila je da će Kina najvjerojatnije predstaviti svoju digitalnu valutu u narednih šest mjeseci do godinu dana.

Međutim, i druge bi velesile trebale biti spremne reagirati, jer Kina izgleda postaje vodeća zemlja po pitanju digitalne verzije nacionalne valute.

19. travanj 2024 08:19