Svijet
StoryEditor

Kineska državna banka izdaje testnu aplikaciju za digitalnu valutu središnje banke  

16. Travanj 2020.
SREDIŠNJA ENGLESKA BANKA ISTRAŽUJE PREDNOSTI DIGITALNE VALUTEfoto Getty Images/istockphoto

Piše: FIMA Plus

Kineska državna banka navodno je izdala testnu verziju mobilne aplikacije koja podržava projekt digitalne valute Narodne banke Kine (People's Bank of China - PBOC).

Web-poveznica koju je portal The Block dobio usmjerava korisnike na preuzimanje aplikacije za plaćanje koju je izdala Agricultural Bank of China.

image
Izvor: Portal The Block
Aplikacija prikazuje nekoliko značajki povezanih s novom digitalnom valutom, uključujući mjenjačnicu digitalne valute, upravljanje novčanikom, praćenje transakcija i povezivanje ostalih novčanika.

Međutim, čini se da ove značajke za sada nisu dostupne široj javnosti. Kada je The Block pokušao registrirati račun u aplikaciji da bi istražio ove značajke, sustav je javio da se račun ne može kreirati jer uneseni osobni podaci ne odgovaraju ' white listi' - vjerojatno popisu odobrenih korisnika za testiranje.

Nova će aplikacija najvjerojatnije biti dostupna gradskim lokalnim podružnicama u vlasništvu Agricultural Bank of China, uključujući Shenzhen, Xiong'An, Chengdu i Suzhou.

Kako su mediji izvijestili u prosincu 2019. godine, PBOC je sklopio partnerstvo sa sedam državnih poduzeća, uključujući četiri komercijalne banke i tri telekomunikacijska giganta kako bi testirao novu digitalnu valutu. Agricultural Bank of China bila je jedno od poduzeća koje je imalo zadatak voditi pilot-projekt.

U siječnju je središnja banka objavila nekoliko dodatnih komentara vezanih za inicijativu digitalne valute rekavši da ona 'neometano napreduje' i da je završen dizajn na 'najvišoj razini'.

19. travanj 2024 15:10