Svijet
StoryEditor

Kosovo zabranilo kripto rudarenje zbog nedostatka električne energije

05. Siječanj 2022.

Na samom kraju prošle godine Iran je zbog problema s elektroenergetskom mrežom i nestašice električne energije bio primoran zabraniti rudarenje registriranim postrojenjima za rudarenje kriptovaluta, a sada se na taj korak odlučilo i Kosovo. Nakon što se našli u energetskoj krizi kao o Iranci Vlada Kosova je odlučila zabraniti rudarenje kriptovaluta između ostalih mjera kako bi se spriječile redukcije i nestašice električne energije tijekom zime. 

Artane Rizvanolli, ministrica gospodarstva Kosova obznanila je ovu odluku opravdavajući je kao dio nužnih mjera zbog moguće nestašice energije. Ministrica je rekla  kako je odluka o zabrani rudarenja donesena na temelju preporuka njihovog tehničkog savjeta te da će zabranu nadgledati ni manje ni više nego policija koja će raditi na tome da identificira sve lokacije na kojima se provode aktivnosti rudarenja te će kako je navela prema potrebi sami ta postrojenja i gasiti.

- Ove mjere uvedene su kako bi se spriječili mogući neočekivani ili dugoročni nedostaci u proizvodnji, prijenosu i opskrbi električnom energijom te da bismo prevladali energetsku krizu bez da dodatno opterećujemo stanovnike Kosova - izjavila je ministrica Rizvanolli.

Kosovo je inače u zadnje vrijeme postalo privlačno modernim rudarima zbog relativno jeftine eklektične energije, pa ne čudi da su se mnogi okrenuli ovom 'lezi lebe da te jedem' načinu povećanja vlastitih financijskih sredstava.

18. travanj 2024 05:48