Svijet
StoryEditor

Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora

20. Rujan 2021.

Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa najavila je povećanje kapitala u iznosu od 2,14 milijardi eura kako bi vratila dio državne pomoći koju je dobila u pandemiji i poboljšala svoje financije.

Prihod od prodaje novih dionica, kako su najavili, iskoristit će za povrat dijela od ukupno devet milijardi eura pomoći koju su dobili kako bi prebrodili koronakrizu.

Lufthansa je dobila pomoć Njemačke, Austrije, Belgije i Švicarske.

Nove dionice po cijeni od 3,58 eura dioničarima će biti ponuđene na upis u razdoblju od 22. rujna do 5. listopada, objavio je u nedjelju njemački prijevoznik.

Neto prihod namjeravaju iskoristiti kako bi vratili 1,5 milijardi eura njemačkom fondu za gospodarsku stabilizaciju, a potom do kraja godine u cijelosti podmirili dug isplatom dodatnih milijardu eura.

Lufthansa je već vratila kredit od milijardu eura koji joj je odobrila državna investicijska i razvojna banka KfW.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr tek je nedavno objavio kako tvrtka i dalje želi vratiti državne potpore prije kraja mandata aktualne njemačke vlade. Njemačka izlazi na izbore 26. rujna.

Kompanija je već otplatila kredit od milijardu eura državnoj investicijskoj i razvojnoj banci KfW.

Vraćanje svih državnih potpora također se smatra preduvjetom za daljnja spajanja i preuzimanja među europskim zračnim prijevoznicima. Sve dok tvrtke u tom segmentu primaju državne potpore, spajanje im je zabranjeno.

- I prije krize izazvane koronavirusom bilo je jasno da će se konsolidacija u sektoru nastaviti. Kriza je, da se tako izrazim, pritisnula gumb za pauzu u tom procesu - rekao je Spohr.

- Onog trenutka kada državne potpore budu vraćene, ponovno će se pritisnuti tipka 'on', zato što u Europi imamo previše zrakoplovnih tvrtki - dodao je Spohr.

Najveća njemačka zrakoplovna kompanija u kolovozu je bila objavila da je prepolovila gubitke u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje u pandemijskoj 2020., podsjeća Dpa.

05. prosinac 2022 18:11