Svijet
StoryEditor

MMF predviđa probleme El Salvadoru nakon odluke da bitcoin postane zakonsko sredstvo plaćanja

11. Lipanj 2021.
Međunarodni monetarni fond MMF

Međunarodni monetarni fond priopćio je 10. lipnja kako predviđa niz „makroekonomskih, financijskih i pravnih problema” odlukom Salvadora da bitcoin postane zakonsko sredstvo plaćanja. Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice izjavio je na tiskovnoj konferenciji kako će MMF pozorno pratiti razvoj događaja i nastaviti konzultacije s vlastima.

MMF će također razgovarati s Bukeleom o zakonu, a zemlja, kako se izvješćuje, traži program vrijedan skoro milijardu dolara. Odluka zemlje o priznanju bitcoina kao legalne valute pokrenula je niz rasprava u kripto i tradicionalnom financijskom svijetu.

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele priopćio je odluku prošlog tjedna i brzo poslao zakon kongresu na ratifikaciju. Bitcoin neće podlijeći oporezivanju na temelju kapitalnih dobitaka, a zemlja će također privući poduzetnike predajući im stalno boravište. Građani će također moći plaćati porez u bitcoinu.

Bukele je kazao kako će odluka imati niz prednosti za građane, uključujući poticanje financijske uključenosti i unaprjeđenje plaćanja doznaka. Bukele je dodao kako trgovci ne mogu odbiti plaćanje bitcoinom.

Salvador će također koristiti geotermalnu energiju od vulkana za rudarenje bitcoina, što dolazi u važnom trenutku kada potrošnja energije uzima središnju pozornicu, te služi kao najveće oružje kojim se koriste kritičari.

Ovo je prva legalizacija takve vrste na svijetu i s pravom je nagnala druge južnoameričke zemlje da razmisle o implikacijama. MMF nije ponudio više detalja o tome kakva bi mogle biti potencijalne posljedice, ali vrijeme će pokazati kako ostale zemlje reagiraju na razvitak događaja.

Pojedinci iz bitcoin zajednice nazvali su u međuvremenu MMF „alatom monetarnog imperijalizma”.

Teško je procijeniti koliki će utjecaj imati odluka Salvadora. S jedne strane, mogla bi djelovati kao katalizator za druge zemlje da čine isto. S druge strane, neke bi vlade mogle ukazati na kritiku ako eksperiment ne ispuni očekivanja ili naiđe na probleme.

Trenutačno se mnoge zemlje okreću ideji digitalnih valuta središnjih banaka (CBDC), možda djelomično inspiriranih tim razvojem. Vlade će očito htjeti zadržati što više suvereniteta, ali zaustavljanje bitcoina praktički je nemoguće.

Ono što možemo očekivati jest veća regulativa, koja nameće stroža i jasnija ograničenja. U zemljama poput SAD-a sve se više raspravlja o budućoj regulaciji, no međutim mišljenja su podijeljena i ostaje vidjeti kakav će pristup donositelji zakona zauzeti.

19. travanj 2024 07:15