Svijet
StoryEditor

Može li se reći da je Wall Street već proglasio pobjedu nad COVID-19?

02. Lipanj 2021.
Piše: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Prošle nedjelje, broj novih slučajeva zaraze COVID-19 u SAD-u je pao na 'svega' 12.663. Iako se i dalje svakodnevno zarazi više tisuća ljudi, ova brojka je daleko od negativnih rekorda početkom godine, kada je na vrhuncu zaraze u Americi obolijevalo i po 300 tisuća ljudi u jednom danu. Nadalje, brojka ispod 20 tisuća znači da su novi slučajevi pali na razine iz ožujka prošle godine.

Da zaraza posustaje potvrđuje i krivulja sedmodnevnog prosjeka vidljiva na grafikonu u nastavku. Nedavni treći val je imao nižu amplitudu od drugog vala pa se s opravdanim optimizmom možemo nadati da će idući valovi biti slabijeg intenziteta. Također, razina ranije zaraženih i/ili cijepljenih u SAD-u približava se razini od 70 posto populacije što je kritična razina koja bi, pretpostavlja se, mogla dovesti do 'imuniteta krda'.

S obzirom da postojeći trend ukazuje da bi novi slučajevi zaraženih u SAD-u već u idućim danima mogli pasti ispod 10.000, Wall Street postaje sve optimističniji da je američka ekonomija na putu prema potpunom otvaranju u lipnju ili kroz nekoliko idućih tjedna. A da burzovna dinamika ukazuje na navedeno pisali smo u prošlom članku Kako se investitori na Wall Streetu spremaju za reflaciju i ponovno otvaranje ekonomije.

Ipak, konkretan signal da je Wall Street već proglasio pobjedu nad COVID-19 zarazom može se iščitati iz optimizma investitora povezanim s dionicama kompanija onih industrija koje su bile ozbiljno ugrožene pandemijom. U takve se prvenstveno ubrajaju industrije kruzera, kockarnica, zabavnih parkova, avioprijevoznika te organizatora koncertnih i drugih događaja. Tablicom u nastavku prikazujemo najznačajnije dionice iz svake od spomenutih industrija i njihovu izvedbu u odnosu na posljednjih mjesec dana, početak godine kao i razdoblje od 19. veljače 2020. koje se računa kao vrhunac tržišta prije pandemije.

Dioničari aviokompanija prošli su kroz posebne turbulencije u posljednjih godinu dana. Uslijed pozitivnih izgleda za skori kraj pandemije i sve značajnijeg oporavka potražnje za putovanjem, dionice zrakoplovnih kompanija su u posebnom fokusu i u svibnju. Među najvećim dobitnicima izdvaja se American Airlines (AAL), dok Southwest (LUV) u svibnju bilježi nešto lošiju izvedbu što se može razumjeti s obzirom da je dionica već nadoknadila sve gubitke nastale tijekom pandemije.

Industrija kruzera je bila posebno teško pogođena, s obzirom da za razliku od aviokompanija koje su mogle računati na državnu potporu, kruzer kompanije sa sjedištima u poreznim oazama bile su prepuštene same sebi. U 2021. ove su kompanije uplovile u mirnije vode gdje u niskom startu čekaju popuštanje mjera zabrane krstarenja. Cijene dionica vodećih kruzer kompanija, poput Royal Caribbeana (RCL) bilježe impresivne dobitke u svibnju kao i od početka godine. Ipak, cijene dionica su i dalje značajno ispod predpandemijskih razina.

Ulagači koji su ulagali u dionice kockarnica uglavnom mogu reći da su sretne ruke. Osim dionice Las Vegas Sands (LVS) koji se i dalje nalazi ispod razina prije krize, ponajviše jer kompanija nije uspjela pravilno odgovoriti na dolazak konkurencije iz online kockanja, dionice kockarnica poput MGM-a (MGM) i Caesar (CZR) bilježe značajne dobitke usprkos pandemiji.

Svoja vrata u ograničenim kapacitetima uz brojne mjere postepeno otvaraju i zabavni parkovi poput najpoznatijeg Disneylanda u vlasništvu Disneya (DIS). Iako spomenuti Disney bilježi pad cijene dionice od početka godine jer je dionica još prošle godine nadoknadila sve gubitke iz pandemije zahvaljujući preorijentiranju strategije menadžmenta na streaming plaftormu Disney+ za prikazivanje svog medijskog sadržaja, tematski parkovi i dalje predstavljaju značajan izvor prihoda za kompaniju pa izvor za optimizam dolazi i od očekivanog kraja pandemije. Ostale kompanije s punim fokusom na zabavne parkove bilježe iznimne rezultate kako od početka godine tako i u odnosu na prije pandemije.

Šarolika grupa dionica koje su povezane s organizacijom događaja također je pod utjecajem pozitivnih očekivanja kada je riječ o povratku na stari način zabave. Iako se događaji uživo poput koncerta tek trebaju se vratiti u naše živote, izvedba dionice Live Nationa (LYV) tijekom svibnja je odgovorna za polovicu ostvarenih dobitaka u 2021. godini. Dobici dionice operatora kina AMC (AMC) se posebno ističu. Iako su za dio dobitaka odgovorna pozitivna očekivanja za povratak gledatelja pred velika platna, akcija na dionici je povezana sa „short squeeze“ aktivnostima koje su ranije viđene kod dionica poput GameStopa (GME). Povratak publike na gledališta također pogoduje dionicama kao što je Madison Square Garden Sports (MSGS).

Sve spomenute industrije ovise o kraju pandemije i  potpunom otvaranju ekonomije. Raniji dobici ovih dionica sugeriraju da je Wall Street već proglasio pobjedu nad pandemijom pa ostaje za vidjeti mogu li se dobici nastaviti u slučaju njezinog daljnjeg posustajanja.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u njemu eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

20. travanj 2024 05:13