Svijet
StoryEditor

Nadmašeni dosadašnji rekordi globalne aktivnosti spajanja i preuzimanja

21. Prosinac 2021.

Globalna aktivnost spajanja i preuzimanja (M&A) u 2021. je nadmašila dosadašnje rekorde, budući da su goleme količine kapitala i visoke vrijednosti na tržištima potaknule frenetičnu razinu sklapanja tih poslova.

Vrijednost spajanja i preuzimanja u svijetu premašila je razinu od 5.000 milijardi dolara po prvi put ikad, porastavši u odnosu na lani za 63 posto, na 5.630 milijardi dolara do 16. prosinca, lako nadmašivši rekord od 4.420 milijardi dolara iz 2007., godine prije financijske krize, pokazuju podaci Delogica.

- Korporativne bilance su nevjerojatno zdrave, pa samo u SAD-u gotovina doseže 2.000 milijardi dolara, a pristup kapitalu i dalje je široko dostupan uz rekordno niske troškove - rekao je direktor odjela M&A za Sjevernu Ameriku u JPMorganu Chris Roop.

Tehnologija i zdravstvena skrb, sektori koji obično imaju najveći udio na tržištu M&A, ponovno su bili na čelu u 2021., dijelom potaknuti zaostalom potražnjom iz prošle godine kada je tempo aktivnosti M&A pao na trogodišnji minimum zbog globalnih posljedica pandemije Covida-19.

Kompanije su požurile prikupiti sredstva iz ponuda dionica ili obveznica, velike korporacije iskoristile su procvat tržišta dionica kako bi iskoristile vlastite dionice kao valutu za akvizicije, dok su financijski sponzori jurišali na tvrtke koje su na burzama.

Također su snažna korporativna zarada i sveukupni svijetli gospodarski izgledi dali izvršnim direktorima samopouzdanje da pokrenu velike, transformativne dogovore, unatoč potencijalnim preprekama kao što su inflatorni pritisci.

- Snažna tržišta dionica ključni su pokretač M&A. Kada su cijene dionica visoke, to obično odgovara pozitivnim gospodarskim izgledima i velikom optimizmu izvršnih direktora - rekao je direktor M&A za Amerike u Morgan Stanleyu Tom Miles.

Ukupni obujam poslova u SAD-u gotovo se udvostručio u 2021. na 2.610 milijardi dolara, prema Dealogicu. Sklapanje poslova u Europi skočilo je 47 posto, na 1.260 milijardi dolara, dok je u Aziji i Pacifiku poraslo 37 posto, na 1.270 milijardi dolara.

- Iako je kineska prekogranična aktivnost bila skromna, korporacije iz drugih azijskih zemalja pojačale su kupnju globalne imovine. Očekujemo nastavak ovog trenda, posebno za dogovore u Europi i SAD-u - rekao je globalni potpredsjednik investicijskog bankarstva u Goldman Sachsu Raghav Maliah.

21. svibanj 2022 01:44