Svijet
StoryEditor

NFT projekti izazvali potpuno ludilo na kripto tržištu

08. Rujan 2021.
NFT non fungible tokenfoto Shutterstock

Pomama za kupnjom Bored Apesa, Cryptopunksa, Pudgy Penguinsa i drugih NFT projekata izazvala je potpuno ludilo na kripto tržištu u proteklih mjesec dana.

Komentatori poput Kevina Roosea u New York Timesu razmišljaju o tome bi li se posjedovanje jedinstvenog avatara iz tih digitalnih umjetničkih dropova moglo manifestirati u novi, unovčivi izraz internetskog digitalnog statusa pojedinca, kombinirajući možda društvenu vrijednost kvačice na Twitteru, sa špekulativnom vrijednošću dijamantnog prstena. Drugi govore o tome kako će ti novi identiteti izgraditi hijerarhije u metaverzumu, tom online svijetu u koji se svi navodno selimo. 

Da bismo razumjeli zašto ovaj fenomen nadahnjuje takve futurističke vizije, također je važno vidjeti što je potrebno iz prošlosti čovječanstva. Moramo priznati da se ona uklapa u duboko ukorijenjenu vezu koju su umjetnost i ikonografija, još od kršćanskog križa, uvijek imale s ljudskom potrebom pripadnosti.

Primjena te duboko usađene veze između umjetnosti i zajednice s novim svijetom internetskih tržišta u jedinstvenoj digitalnoj imovini, ono je što ovom trendu daje daleko veće izglede za ekonomske poremećaje nego što je ICO koncept ikada imao. Dodajte decentralizirane autonomne organizacije (DAO) u mješavinu, taj se potencijal još više pojačava.

Osjećaj pripadnosti

Boom u NFT zajednicama produžetak je tisućljetnog starog društvenog ponašanja. I umjetnici i kupci zajedno nastoje izgraditi snažnu povratnu petlju između privlačnosti njihovih NFT djela i stvaranja sve jače društvene veze.

Oni koji uspiju ne samo da će povećati vrijednost temeljne NFT kolekcije, već će stvoriti i osjećaj pripadnosti, kao i želju među autsajderima da prijeđu 'cestu' i uđu u klub. Zahvaljujući čaroliji digitalne imovine, uspjeh se izravno pretvara u financijsku isplatu.

To je moćna kombinacija. Kao što svatko tko je proučavao trendove kriptovaluta razumije, organska promocija od strane samomotivirane baze zajednica, najbolji je način za generiranje aprecijacije cijene tokena. U NFT zajednicama ovaj FOMO (strah  od  propuštanja) igra je još više pojačana, jer vam članstvo daje i zadovoljstvo pripadnosti klubu i sposobnost flexanja vlastitog, individualnog statusa kroz jedinstveni avatar.

U takvom okruženju cijena postaje vrlo jasna mjera uspjeha zajednice. Cijene NFT kolekcija koje generiraju najviše publiciteta najviše rastu. Pitanje je: Odražava li to tržišnu potražnju za umjetnošću ili je snaga zajednice ključna sila koja pokreće cijenu.

Te sile ne mogu se odvojiti jedna od druge. Vrijednost umjetnosti i članstva suštinski je povezana.

NFT-ovi i DAO-i: Snažna kombinacija

Ideja konstruiranja DAO-a, gdje se upravljanjem u zajedničkim ulaganjima, softverskim projektima ili filantropiji upravlja pametnim ugovorom, a ne administrativnim i birokratskim odlukama. 

Ono što se pojavljuje potpuno je nova ideja za ono što čini poduzeće, novu teoriju tvrtke, onu koja bi mogla imati dubok utjecaj na inovacije i kreativnost.

Kako DAO NFT-evi rastu i nastavljaju ponovno ulagati prihode od svog uspjeha u nove digitalne ili umjetničke projekte, lako je zamisliti kako će se pokrenuti eksplozivan proces razvoja.

Dovoljno je pogledati utjecaj ApeDAO-a, investicijskog fonda u kolektivnom vlasništvu koji agresivno stječe NFT-ove i pretvara se u jednog od tržišnih lidera. Prošlog mjeseca "pomeo je pod" tržišta Bored Apes Yacht Club, pokupivši desetke NFT-ova po niskim cijenama, što je povećalo vrijednost cijele kolekcije, u kojoj ima značajne udjele, zajedno s drugim NFT projektima. ApeDAO pruža link na svoju kolekciju, koja je trenutno procijenjena na više od 7 milijuna dolara. Takva strategija potiče sve više aktivnosti u ovoj industriji.

To ne znači da mnogi NFT-ovi nisu postali precijenjeni u ovoj trenutnoj fazi ili da ljudi koji kupuju na trenutnim razinama neće kupiti po povoljnim cijenama. Postoji mnogo rizika koji bi mogli dovesti do trzavica u tom procesu, a najgori scenarij je taj da tokeni nekih NFT projekata potencijalno sadrže karakteristike vrijednosnih papira, izlažući ih pravnom postupku. Za sad su NFT-ovi neistraženo područje za regulatore.

Ali veća poanta je da ovaj hype, koji se nekima može činiti tako neozbiljnim, sadrži u sebi enormno transformativni potencijal. Ignorirajte to na svoju odgovornost.

20. travanj 2024 13:25