Svijet
StoryEditor

Njemačka dobila prvi VC fond isključivo za ‘ženske‘ startupove

24. Studeni 2021.
Osnivačice startupa teže dolaze do kapitala iz VC fondova

Ovog se tjedna dogodilo nešto što bi se moglo upisati u anale ženskog poduzetništva, doduše u Njemačkoj. Tamo je osnovan prvi fond rizičnog kapitala koji će podršku pružiti isključivo ženama, osnivačicama startupa. Iza tog 'ženskog' fonda Auxxo teškog 15 milijuna dolara stoje možda i najpoznatije njemačke poslovne anđelice Gesa Miczaika, Bettine Schmitz Fabiola Hochkirchen, a čak 60 posto investora fonda čine, vjerojatno ste pogodili, žene.

Među njima su neka poznata imena iz svijeta startupa i VC-ova kao što su Verena Pausder, Tina Müller, Emma Tracey i Simone Menne, a investitori su i fondovi HV Capital, Cherry Ventures, direktor Union Square Venturesa Albert Wenger i njegova supruga te američka poduzetnica Susan Danziger.

- Bilo nam je važno privući mnogo investitorica. Samo sa ženama investitorima u fondovim rizičnog kapitala osnivačice će osigurati dovoljno kapitala - istaknula je za Sifted.eu Miczaika, četrdesetogodišnja ekonomistica koja je sa svojim partnericama-anđelicama, investicijsku tvrtku Auxxo osnovala prije dvije godine. Dosad je više od sedamdeset posto Auxxovih investicija otišlo startupovima koji imaju barem jednu ženu u upravljačkom timu.

Auxxo Female Catalyst fond uložit će u minimalno 25 europskih startupova, neovisno o tome jesu li već u seed fazi ili još nisu. U fondu se pripremaju čekovi od 100 do 600 tisuća eura za tri do pet posto udjela u kompaniji, a uvjet za financiranje bit će da žene imaju barem 20 posto osnivačkog udjela

Premda se u posljednjem desetljeću mnogo radilo na podizanju svijesti o ravnopravnosti i izdašnijem financiranju ženskog poduzetništva, nije došlo do većih napredaka. U Europi su 'ženski startupovi' od 2017. godine dobili svega 1,3 posto od ukupno dodijeljenih sredstava iz fondova rizičnog kapitala.

Auxxo priželjkuje svojim djelovanjem uljepšati te statistike i pomoći povezati žene poduzetnice s etabliranim VC fondovima. 

- Vidimo se kao most između tradicionalnog svijeta rizičnog kapitala i osnivačica. Mi smo specijalna jedinica za žene osnovačice koja će im pružati podršku da među ostalim startupovima pronađu svoj put do VC arene - izjavila je Schmitz. 

Auxxo se novim VC fondom priključio malobrojnom društvancu fondova koji podupiru isključivo žensko poduzetništvo. Njemu su se već ove godine pridružili francuski fond WinEquity koji podupire osnivačice u ranim fazama, nizozemski fond Borski 'težak 40 milijuna eura i britanski Pink Salt Ventures za pre-seed investicije.

Lider već 11 godina svojim izborom deset najmoćnijih, listom 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa te konferencijom Žene u biznisu daje podršku svim ženama koje tek krče ili su prokrčile svoj put u poslovnom svijetu i probile stakleni strop. Ne propustite ovogodišnje inspirativno druženje s najmoćnijim ženama hrvatskog biznisa koje će se održati 2. prosinca na Zagrebačkom velesajmu.

28. studeni 2022 02:04