Svijet
StoryEditor

Od Microsofta, Googlea do Twittera: Tko su indijski izvršni direktori koji preuzimaju BigTech

05. Prosinac 2021.
big tech india

Sve više tehnoloških divova dijele jednu zajedničku stvar, a ta je da svima njima upravljaju izvršni direktori indijskog podrijetla. Google, Microsoft, Adobe, IBM, Palo Alto Networks, a sada i Twitter na svoje su čelne pozicije izabrali upravo Indijce.

Izvršni direktor Googlea je Sundar Pichai, izvršni direktor Microsofta je Satya Nadella, izvršni direktor Adobea je Shantanu Narayen, izvršni direktor IBM-a je Arvind Krishna, izvršni direktor Palo Alto Networks je Nikesh Arora i konačno CEO Twittera je Parag Agrawal.

Reagirajući na imenovanje Indijanca Paraga Agrawala za novog izvršnog direktora Twittera, šef Tesle Elon Musk rekao je odgovarajući na tweet izvršnog direktora Stripea Patricka Collisona kako 'SAD ima velike koristi od indijskog talenta', dok je Collison dodao kako je ' to je dobar podsjetnik na prilike koje Amerika nudi imigrantima'.

Parag Agarwal koji je neki dna preuzeo Twitter istom se pridružio još 2011. godine te je radio kao glavni tehnološki direktor (CTO) do listopada 2017. Kao CTO, bio je odgovoran za tehničku strategiju tvrtke, radeći na ubrzavanju razvoja i strojnog učenja u tvrtki. Agarwal ima doktorat, diplomirao je računarstvo na Sveučilištu Stanford i inženjerstvo na Indijskom institutu za tehnologiju u Bombaju (IIT Bombay).

Microsoft za izvršnog direktora ima izvrsnog Satya Nadellu, koji je donio veliko unaprijeđenje popularne softverske tvrtke. S druge strane, na čelu Googlea i Alphabeta kao izvršni direktor sjedi , Sundara Pichaija koji vodi tvrtku od 2015. godine.

Prije nego se pridružio Microsoftu, Nadella je radio u Sun Microsystemsu, tvrtki koja je prodavala računala, softver i usluge informacijske tehnologije. Nakon što je napustio Sun Microsystems, Nadella se pridružio Microsoftu kao mladi inženjer davne 1992. godine a 200. godine je osigurao svoju prvu izvršnu ulogu kao potpredsjednik Microsoft Centrala. Od tada, za indijskog inženjera više nije bilo osvrtanja. Sljedeće godine promoviran je kao korporativni potpredsjednik Microsoftovih poslovnih rješenja. Do 2007. Nadella je bio viši potpredsjednik Microsoftovih online usluga, što ga je ne samo postavilo na čelo Binga, već i ranih verzija Microsoft Officea i Xbox Livea. Godine 2011. postao je predsjednik odjela koji je nadgledao Azure cloud platformu i proizvode za podatkovne centre tvrtki poput Windows Servera i baze podataka SQL Servera. Tada je odjel za poslužitelje i alate zarađivao oko 16,6 milijardi dolara prihoda. No, pod Nadellinim vodstvom, u roku od dvije godine, prihod se pomnožio na 20,3 milijarde dolara. Satya Nadella preuzeo je uzde Microsofta 4. veljače 2014. kao izvršni direktor nakon što je Steve Ballmer odlučio odstupiti.

Shantanu Narayen je predsjednik i glavni izvršni direktor Adobea, jedne od najvećih i najraznovrsnijih softverskih tvrtki na svijetu. Kao izvršni direktor, Shantanu je transformirao tvrtku u industrijskog inovatora pionirskom modelom pretplate temeljenom na oblaku te uspostavljanjem globalnog standarda za digitalne dokumente. Shantanu se pridružio Adobeu 1998. godine kao potpredsjednik i generalni direktor grupe za inženjersku tehnologiju. Postao je izvršni direktor 2007., a predsjednik uprave 2017. godine. Shantanu je također i potpredsjednik Foruma američko-indijskog strateškog partnerstva i sjedi u upravnom odboru Pfizera. Prethodno je bio direktor Della i bivši je član Upravnog savjetodavnog odbora predsjednika SAD-a. Prije nego što se pridružio Adobeu, Shantanu je imao uloge u razvoju proizvoda u Appleu i Silicon Graphicsu prije nego što je pokrenuo prvi startup za dijeljenje fotografija, Pictra. Dobitnik je indijske civilne časti Padma Shri i nagrade Economic Times Global Indijac godine.

Arvind Krishna je predsjednik i glavni izvršni direktor IBM-a. Kao poslovni lider i tehnolog, vodio je izgradnju i širenje na nova tržišta. Također je odigrao značajnu ulogu u razvoju inovativnih IBM proizvoda i rješenja temeljenih na ovim novim tehnologijama. Tijekom svoje 30-godišnje karijere u IBM-u, Arvind je vodio niz uspješnih transformacija koje su u pravilu uvijek pratili i odlični poslovni rezultati. Arvind je transformirao cjelokupni IBM-ov portfelj softvera i usluga a smatra ga se pionirom cloud poslovanja. Također je vodio IBM Research, odjel inovacija temeljenih na novim tehnologijama, uključujući umjetnu inteligenciju, kvantno računalstvo, blockchain, usluge platforme u oblaku, rješenja temeljena na podacima i nanotehnologiju. Godine 2016., Wired Magazine izabrao je Arvinda kao 'jednog od 25 genija koji stvaraju budućnost poslovanja' za njegov temeljni rad na blockchainu.

Nikesh Arora je glavni izvršni direktor i predsjednik tvrtke za kibernetičku sigurnost Palo Alto Networks. Arora je prije bilo viši izvršni direktor u Googleu, a prije toga bio je na mjestu predsjednika SoftBank grupe. 1. lipnja 2018. Arora je preuzeo ulogu izvršnog direktora i predsjednika u Palo Alto Networksa.

20. travanj 2024 06:13