Svijet
StoryEditor

Oslobađanje od poreza na bitcoin u Salvadoru

16. Rujan 2021.

Salvador oslobađa strane ulagače od plaćanja poreza na kapitalne dobitke od bitcoina, navodi Agence France-Presse (AFP).

- Ako osoba ima imovinu u bitcoinu i ostvaruje visoku dobit, neće biti poreza. To je očito učinjeno kako bi se potaknula strana ulaganja - izjavio je AFP-u Javier Argueta, pravni savjetnik predsjednika Nayiba Bukelea.   

- Neće biti poreza ni na povećanje kapitala ni na dohodak - dodao je, kako se izvješćuje. 

Prošlog tjedna, Salvador je službeno prihvatio bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon mjeseci iščekivanja.

No, unatoč pohvalama najvjernijih bitcoinera, Bukeleova vlada bila je žestoko kritizirana.

Ranije ovog ljeta, Svjetska banka odbila je zahtjev Salvadora da pomogne zemlji u uvođenju plana za raspisivanje zakonskog natječaja za bitcoin. Organizacija je navela zabrinutost za okoliš i transparentnost.

- Iako nam se vlada obratila za pomoć oko bitcoin zakona, to nije nešto što Svjetska banka može podržati s obzirom na nedostatke u zaštiti okoliša i transparentnosti - izjavio je u srpnju glasnogovornik Svjetske banke.

Slično tome, MMF je ovog ljeta također rekao da usvajanje bitcoina u Salvadoru otvara niz makroekonomskih, financijskih i pravnih pitanja. Tjedan dana prije nego što je Salvador službeno priznao bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, MMF je također tweetao da 'privatno izdana kripto imovina' poput bitcoina dolazi sa značajnim rizicima. Učiniti ih ekvivalentnima nacionalnoj valuti neodvojiv je prečac.

Mnogi stanovnici Salvadora također se pokušavaju suprotstaviti Bukeleovom projektu, izlazeći na ulice u znak prosvjeda u određenim prilikama. Građani su prošlog tjedna rekli da je Bukeleov režim zastrašivao, uznemiravao i ušutkavao kritičare.

Jednom prilikom, snage reda uhitile su glasnog protivnika vladinog bitcoin projekta bez naloga.

25. travanj 2024 03:51