Svijet
StoryEditor

Pad kineskog giganta Evergrandea može izazvati novu globalnu krizu

21. Rujan 2021.
Evergrande Group

Velika kineska nekretninska kompanija Evergrande nakupila je dugove od 300 milijardi dolara, a sad se zbog obveze podmirivanja prema bankama, dobavljačima i vlasnicima obveznica, bori za svoj opstanak. Tvrtka će morati prikupiti dodatni novac kako bi na vrijeme podmirila dugove, a ukoliko se to ne dogodi, mogla bi ostaviti snažan trag na kinesku ekonomiju.

Xu Jiayin, direktor prezadužene tvrtke, poručio je zaposlenicima da je uvjeren da će tvrtka preživjeti te da će uspjeti ubrzati nastavak izgradnje i proizvodnje u punom opsegu te da će postići glavni cilj 'osiguranja primopredaje zgrada' u 'odgovornom odgovoru' kupcima nekretnina, investitorima, partnerima i financijskim institucijama.

No, tvrtki će biti veliki test 83,5 milijuna dolara kamata po obveznici koji dospijevaju na naplatu u četvrtak, a potom i dodatnih 47,5 milijuna dolara kamata po drugoj obveznici koji dospijevaju na naplatu 29. rujna. Evergrande mora platiti kamate najkasnije u roku od 30 dana od roka dospijeća kako bi osigurao nastavak redovitog programa podmirivanja obaveza po obveznicama koje dospijevaju na naplatu u ožujku 2022. odnosno 2024. godine, prenosi Hina.

Početkom tjedna tvrtka je počela otplaćivati imovinu ulagačima u svoj posao upravljanja bogatstvom (wealth management) dok se borila da pronađe novac za podmirenje svojih obveza.

Što je Evergrande i zašto mu prijeti propast?

Evergrande se inače nalazi u Guangzhouu i bavi se razvojem nekretnina. No, tvrtka trenutno posjeduje više od 1300 projekata u više od 280 gradova diljem Kine, a poslovi grupacije danas obuhvaćaju i upravljanje bogatstvom, proizvodnju električnih automobila, proizvodnju hrane i pića te čak posjeduje jedan od najvećih nogometnih timova u zemlji - FC Guangzhou.

Evergrande se kroz godine snažno proširio i postao jedna od najvećih kineskih kompanija koja je imala pokriće za posudbu više od 300 milijardi dolara.

No, Peking je prošle godine donio nova pravila za kontrolu iznosa duga velikim investitorima u prometu nekretnina. Te mjere su natjerale Evergrande da svoje nekretnine prodaje po znatno nižoj cijeni kako bi se osiguralo pristizanje novca za održavanje poslovanja i zato se sada se bori s isplatom kamata na svoje dugove.

Što će se dogoditi ako Evergrade propadne?

Evergrande je velika kompanija što znači da bi njezina propast sigurno ostavila vidljive posljedice na kinesku ekonomiju, ali i svjetsku ekonomiju. Već je u ponedjeljak zabilježen globalan pad dionica jer je kriza Evergrandea potresla burze u Aziji, Europi i SAD-u, prenosi Financial Times. Trenutno se zbog toga događaju i snažne oscilacije u cijeni Evergrandeovih dionica, koja je na hongkonškoj burzi pala više od sedam posto, ali se naknadno oporavila. Od početka godine oslabila je za više od 85 posto.

Osim toga, propast kompanije mogla bi utjecati i na obične ljude koji su kupili nekretnine od Evergrandea jer su ih većinom platili prije početka radova, a u slučaju propasti tvrtke neće dobiti uplaćeni novac nazad, objašnjava BBC. Također, u opasnosti od gubitaka su i brojne građevinske, projektantske i slične tvrtke koje posluju s Evergrandeom.

No, mogao bi stradati cijeli kineski financijski sustav s obzirom na to da Evergrande navodno duguje novac čak 171 domaćoj banaki i 121 financijskoj tvrtki, navodi BBC.

U tom slučaju banke i ostali zajmodavci će biti prisiljeni davati manje kredita što može dovesti do kreditne krize. Kreditna kriza bila bi jako loša vijest za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo jer tvrtke koje se ne mogu zaduživati teško rastu, a u nekim slučajevima ne mogu nastaviti s radom. Cijeli krug se zatvara sa stranim ulagačima koji zbog navedene situacije možda neće htjeti ulagati novac u Kini, objašnjava BBC.

Na Wall Streetu su burzovni indeksi već zabiježili snažan pad jer se ulagači plaše posljedica mogućeg kolapsa kineske kompanije, a nervoza raste i zbog sjednice čelnika Feda.

Sada ostaje pitanje, može li se Evergarde spasiti sam sebe ili će mu za to trebati pomoć kineske vlade koja zasad šuti.

20. travanj 2024 06:57