Svijet
StoryEditor

Panasonic prodao udio u Tesli za 3,6 milijardi dolara

26. Lipanj 2021.
Tesla tvornica

Japanski proizvođač elektroničkih uređaja Panasonic objavio je u petak da je prodao udio u američkom proizvođaču električnih automobila Tesli za 3,61 milijardu dolara u financijskoj godini koja je završila u ožujku.

Prodaja se vremenski poklopila s nastojanjima japanskog konglomerata da smanji ovisnost o Tesli i prikupi novac za investicije.

Tesla dominira Panasonicovim poslovanjem s baterijama, no odnosi dvije tvrtke povremeno su prolazili kroz razdoblja napetosti, ističe Reuters.

Američka je kompanija nedavno odlučila proširiti krug dobavljača baterija, sklopivši ugovore s južnokorejskim LG Energy Solutionom i s kineskim CATL-om.

Panasonic je 2010. kupio 1,4 milijuna Teslinih dionica po cijeni od 21,15 dolara po dionici, izdvojivši za paket oko 30 milijuna dolara. Na kraju ožujka prošle godine vrijednost mu je bila oko 730 milijuna američkih dolara.

Cijena Tesline dionice otada je više nego usedmerostručena, a u četvrtak porasla je 3,5 posto, na 679,82 dolara.

Analitičari pak nagađaju da je Panasonic na prodaju možda potaknula Teslina kupnja bitcoina za 1,5 milijardi dolara.

Šef Tesle Elon Musk objavio je vijest o kupnji bitcoina u veljači, rekavši i da će kupci moći plaćati njihove automobile tom kriptovalutom, ali je naknadno povukao tu odluku. Njegovi komentari na Twitteru u međuvremenu izazivaju snažne oscilacije u vrijednosti bitcoina.

"Cijena Tesline dionice možda je zbog kriptoimovine premašila svoju organsku vrijednost, pa je ovo bio dobar trenutak za prodaju", nagađa motive Panasonicove odluke analitičar Ace Research Institutea Hideki Yasuda.

23. ožujak 2023 03:43