Svijet
StoryEditor

Poslovne prilike u Indiji (1): Savezna država Uttar Pradesh - Na godinu ulaže 70 milijardi dolara samo u razvoj infrastrukture

17. Siječanj 2022.
piše: veleposlanik Indije u RH, NJ. Eksc. Raj Kumar Srivastava

Kako bismo argumentirali tezu da za suradnju između dviju država veličina nije važna, počinjemo sa serijom od dvanaest članaka u kojima ćemo predstaviti niz mogućnosti za poslovnu suradnju između Hrvatske i Indije. U prvome, koji će biti objavljen ovoga tjedna, riječ je o Uttar Pradeshu, najmnogoljudnijoj i drugoj prema rastu i razvijenosti među indijskim saveznim državama

Hrvatske tvrtke često napominju kako je Indija zbog svoje veličine izrazito zahtjevna za gospodarsku suradnju, pogotovo s malom zemljom (u geografskom smislu) kao što je Hrvatska. Trebalo bi uzeti u obzir da gospodarska suradnja za dobrobit dviju strana nastaje najčešće između dva pojedinca ili entiteta na temelju procjene obostrane koristi, ali i razumijevanja potencijalnih prilika. Kako bismo premostili argumentaciju o veličini spomenutih zemalja, od ovoga tjedna donosimo seriju od dvanaest članaka u časopisu Lider kako bismo predstavili niz mogućnosti za poslovnu suradnju u Indiji, kako u geografskom tako i u tematskom smislu.

'Brza cesta Pradesh'

Ovotjedni članak počinje s najmnogoljudnijom indijskom državom – Uttar Pradeshom. Njegov državni BDP porastao je za nevjerojatnih 23 posto, s 239 milijardi američkih dolara 2019. i 2020. na 295 milijardi američkih dolara 2020. i 2021. Ta savezna država s populacijom od čak 228 milijuna stanovnika (17 posto stanovništva Indije) ima brojnu kvalificiranu radnu snagu sa srednjom stručnom spremom. Unatoč pandemijskoj 2021. znatno se ​infrastrukturno razvila, što osigurava da rast zabilježen u prethodnoj godini ne bude iznimka, već norma za iduće desetljeće.

Uttar Pradesh rangiran je na drugo mjesto među svim indijskim državama u provedbi 'Akcijskog plana poslovnih reformi' i prema 'lakoći poslovanja'. Razvoj infrastrukture i povezivanja u toj državi rastao je nevjerojatnom brzinom, zbog čega je danas nazivamo 'Brza cesta Pradesh' (https://www.financialexpress.com/infrastructure/uttar-pradeshs-infra-on-expressway-drive/2382822/). Te su brze ceste jedan od glavnih razloga gospodarskog rasta Uttar Pradesha i velik doprinos uključivom rastu Indije u ovom desetljeću. Važno je istaknuti kako Uttar Pradesh ulaže oko 70 milijardi američkih dolara godišnje u razvoj infrastrukture.

Velika privatna ulaganja

Da bi osigurala inkluzivan rast, država je promicala politiku jednog okruga i jednog proizvoda (ODOP) kako bi ruralno gospodarstvo države napredovalo (http://odopup.in/pdf/_FINAL-ODOP-ENG-BOOKLET-compressed.pdf). U 2021. u e-trgovinama prodano je više od dvadeset milijuna ODOP proizvoda, što je zavidan uspjeh unatoč pandemiji.

Uttar Pradesh​ pokrenuo je inicijativu 'Nivesh Mitra' (https://niveshmitra.up.nic.in/), jedan od najvećih okružnih zakonodavnih okvira, što mu je pomoglo da postigne drugo mjesto prema lakoći poslovanja 2019. i 2020. u odnosu na 14. mjesto četiri godine prije. U posljednjih nekoliko godina država je raspodijelila oko 50 milijardi američkih dolara privatnih ulaganja, što je rezultat širenja investicija. Unatoč tomu što ima najveću populaciju u Indiji, učinkovito državno upravljanje pandemijom i cijepljenje 117 milijuna ljudi bio je još jedan pokazatelj spremnosti te države.

Obrazovani i talentirani

Zbog brojne i sve kvalificiranije radne snage ta je indijska država također jedan od najvažnijih partnera stranim ulagačima. Očito je kako će na temelju povrata ulaganja, tehnološkog partnerstva, isplativog uvoza, demografske komplementarnosti, ali i komplementarnosti talenata, ne zaboravljajući pri tome kako je Uttar Pradesh i izvrsno turističko odredište, ta savezna država proporcionalno pridonijeti većem rastu Indije u usporedbi s drugim saveznim država u nadolazećim godinama.

Cilj je udvostručiti svoj doprinos BDP-u Indije sa sadašnje razine od 10 posto na 15 posto tijekom idućega desetljeća, zbog čega se lako može dokazati da bi investitor koji želi povećati svoju gospodarsku i poslovnu prisutnost u Indiji vjerojatno više rastao i povećao profitabilnost upravo ulažući u Uttar Pradesh. Kad pogledate sve veći gospodarski rast i kapacitet talenata, može se reći da je Uttar Pradesh Indiji ono što je Indija svijetu. 

Ambicije i prednosti Uttar Pradesha

– Istaknute su industrije u kojima Uttar Pradesh ima snagu i u koje ulaže prehrambena i elektronička, industrija kože i kožnatih proizvoda, metalska i kemijska industrija te zrakoplovna i obrambena industrija.

– U 2020. Uttar Pradesh izišao je s vrlo progresivnom razvojnom politikom da postane jedna od tri najuspješnije države na ljestvici startupova u Indiji omogućavanjem najmanje jednog inkubatora u svakom od svojih 75 okruga i stvaranjem ekosustava za najmanje 10.000 startupova u državi.

– Namjerava privući ulaganja vrijedna 60 milijardi američkih dolara u sljedećih pet godina kako bi se pozicionirao kao globalno središte elektronike, s novom politikom proizvodnje elektronike 2020.

– Uza simbol Taj Mahala kao kultnim spomenikom i Varanasijem kao duhovnom prijestolnicom turistička industrija ostaje u središtu pozornosti i stoga je važan sektor za moguće poslovne i investicijske prilike.

image

Uttar Pradesh

foto

25. travanj 2024 23:43