Svijet
StoryEditor

Povratak sjaja zlata, cijena na rekordnoj razini nakon dugih devet godina

25. Srpanj 2020.

Piše: Vlatko Kesegić, FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

Spot cijena zlata je u četvrtak skočila na povijesnu razinu od 1887,44 dolara za uncu. Investitori u žuti plemeniti metal morali su čekati na ovaj rekord devet dugih godina. Time ulagači koji su se vodili frazom 'Ne postoji alternativa', a koja se povezuje s investiranjem isključivo u dionice, s obzirom na rekordno niske kamate i prinose na obveznice, počinju dobivati alternativu.

image
Izvor: Bloomberg, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Rast cijene zlata započeo je prošle godine kad je američka središnja banka započela s ponovnim rezanjem kamatnih stopa. Oštar uspon cijene nastavio se u ovoj godini kada je pandemija COVIDa-19 uzorkovala bijeg investitora prema sigurnijoj imovini kakvom se percipira zlato.

Brz oporavak cijena dionica, unatoč nastavku širenja zaraze, zahvaljujući monteranim i fiskalnim stimulacijama zaustavio je rast cijene zlata pa je sredinom travnja vraćen dio dobitaka. Ipak, slabljenje vrijednosti američkog dolara proteklih tjedana u kombinaciji s nastavkom neizvjesnosti oko budućnosti s obzirom na ponovno intenviziranje pandemije, potaknuo je rast cijene do rekordne razine. 

Vrijednost drugog važnog plemenitog metala, srebra, također hvata momentum u posljednjim danima. Cijena srebra, kao i zlata, posljednji put nalazila se na rekordnim razinama prije devet godina. Za razliku od zlata, cijena srebra se još uvijek nalazi 50-tak posto ispod svoje rekordne razine.

image
Izvor: Bloomberg, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

S obzirom na veću volatilnost cijene srebra, što je vidljivo na grafikonu usporedbe kretanja ETF-ova burzovnih kratica GLD (najpoznatiji ETF koji prati kretanje cijene zlata) i SLV (najpoznatiji ETF koji prati kretanje cijene srebra), ne iznenađuje brži rast cijene srebra u posljednjim tjednima.

image
Izvor: Bloomberg, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.
image
Izvor: Bloomberg, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

I dok investiranje u plemenite metale ponovno postaje popularno kao tijekom prve polovice prošlog desetljeća, ulagači ostaju oprezni s obzirom na mogući preokret pozitivnog trenda u slučaju konkretnog gospodarskog oporavka nakon koronavirusa. Također, izostanak inflacije usprkos povijesnim iznosima stimulacija i dalje je prisutan kao i tijekom proteklog desetljeća što se negativno odražavalo na cijene plemenitih metala u proteklom razdoblju.

24. travanj 2024 20:48