Svijet
StoryEditor

Što utječe na volatilnost i sigurnost bitcoina?

09. Studeni 2021.
Piše: Lovro Banfić, Exante

Povijesno je vrijednost bitcoina bila vrlo nestabilna. Ova volatilnost pruža priliku dnevnim traderima i swing traderima da profitiraju od rasta i pada cijena. Međutim, važno je imati na umu da ta nestabilnost predstavlja visoku razinu rizika kao i potencijalnu nagradu. Za tradere je neophodno da prakticiraju dobro upravljanje rizikom, imaju dobro osmišljenu strategiju kupovanja i koriste stop-loss i take proft.

Pravni status bitcoina varira od države do države, ipak spisak država koje prihvaćaju BTC neprestano raste. Bitcoin funkcionira neovisno o bilo kojoj središnjoj banci, nasuprot svim ostalim, dobro poznatim valutama poput dolara, eura, itd. Bitcoin mreža nema nikakvu drugu središnju točku, niti administratora, što ga čini decentraliziranom digitalnom valutom. Fundamentalna vrijednost bitcoina generira se putem 'rudarenja' i usko je povezana sa strujom te računalnim hardverskim troškovima. Ostatak njegove vrijednosti raste ograničenim količinama, polaganom procesu generiranja i sve većom potražnjom.

Prije nego što odlučite hoćete li kupiti bitcoin, dobro je upoznati se s čimbenicima koji utječu na nestabilnost bitcoina. U nastavku ću navesti neke od ključnih čimbenika.

  1. Novi događaji - Kao i na bilo koju financijsku imovinu, na vrijednost bitcoina mogu utjecati relevantni događaji u vijestima, koji mogu uplašiti ili potaknuti ulaganje.
  2. Reguliranje vlade - Vlade kontinuirano mijenjaju svoje stajalište u vezi s bitcoinom i drugim kriptovalutama.
  3. Neizvjesnost sutrašnjice
  4. Niska likvidnost
  5. Proboj sigurnosti

Kako bitcoin nema svoj fizički oblik, u novčanicima se nalaze sigurni digitalni ključevi koji su u direktnom odnosu s bitcoinom. Privatni ključ je tajni kod koji dozvoljava korisniku da dokaže vlasništvo nad svojim bitcoinom. Korisnici bitcoina moraju svoje računalo osigurati najnovijom mogućom zaštitom jer razmjene zahtijevaju visok nivo sigurnosti. James Hill, software developer iz Scott Logic konzultantske firme, kaže kako je sigurnosna jezgra blockchain algoritma, koji je 'kičma' kriptovaluta, vrlo jaka. Naglašava kako je pravi rizik gubitak ključa koji dokazuje vlasništvo.

Više informacija o #EXANTE webinaru saznajte ovdje https://links.exante.technology/Webinar-15112021.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu 'EXANTE') ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije, mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE-a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

05. lipanj 2023 06:41