Svijet
StoryEditor

U Americi je izglasan zakon kojim se stvara put za uvođenje dodatnih poreza na kripto

08. Studeni 2021.

Američki kongres usvojio je zakon vrijedan 1,2 bilijuna dolara za poboljšanje američke infrastrukture kroz različite mjere, uključujući oporezivanje kripto 'brokera'.

Zakon, koji je prošao Kongres s konačnim glasovanjem s rezultatom 228-206, signalizira povijesni trenutak za kripto industriju u SAD-u. Pri izradi zakona, senatori su umetnuli odredbu koja mijenja definiciju 'brokera' Porezne uprave (IRS) kako bi uključila organizacije koje trguju kripto imovinom.

To znači da će se, ako predsjednik Biden potpiše zakon, centralizirane kripto mjenjačnice poput Coinbasea smatrati  'brokerima' i morat će prijaviti svoje transakcije izravno Poreznoj upravi.

Brokeri će morati podnijeti obrazac 1099 koji otkriva imena i adrese njihovih kupaca. Smatra se da bi vlada mogla prikupiti dodatnih 28 milijardi dolara putem kripto poreznih obveza kao rezultat predloženih zahtjeva za izvješćivanje. 

Kada je prijedlog zakona bio u razvoju, kripto tvrtke izrazile su zabrinutost da bi nova definicija 'brokera', ako se tumači neliberalno, mogla uključivati kripto rudare, validatore, pa čak i kripto tvrtke i programere. S obzirom na decentraliziranu anonimnost ogromnog dijela kripto industrije, ispunjavanje strožih zahtjeva za izvješćivanje praktički je neizvedivo. 

Kako je došlo do zakona?

Početkom kolovoza, kada se zakon sastavljao, Senat je odbio amandman o izuzeću non-custodial kripto subjekata od novih zahtjeva za porezno izvješćivanje.

Amandmanom Toomey-Warner-Lummis-Sinema-Portman htjelo se pojasniti da ne-skrbnički akteri kao što su rudari, validatori, pružatelji novčanika i programeri protokola neće bi podložni zahtjevima Porezne uprave.

Senator Richard Shelby pokušao je uključiti vlastiti amandman kojim je predložio povećanje vojne potrošnje od 50 milijardi dolara, na prijedlog Toomey-Warner-Lummis-Sinema- Portman. Senator Toomey zatim je zatražio jednoglasno odobrenje, ali senator Bernie Sanders ju je torpedirao.

Više komplikacija

Skupina za zagovaranje kriptovaluta pod nazivom Proof of Stake Alliance (POSA), koja među svoje članove ubraja Solanu i Coinbase Custody, u rujnu je objavila izvješće u kojem je detaljno opisala previđenu izmjenu poreznog zakona uključenog u zakon o infrastrukturi koja čini pogrešno prijavljivanje primitka digitalne imovine kaznenim dijelom.

Amerikanci već prijavljuju svoje kripto dobitke IRS-u kao i svako ulaganje na kapitalnim tržištima. Ali u izvješću POSA-e tvrdi se da će prijedlog zakona značiti da će sudionici morati prijaviti prepravku bilo koje digitalne imovine vrijedne više od 10.000 dolara uključivanjem identiteta i društvenog sigurnosnog broja. Ako to ne učinite u roku od 15 dana, to se smatra kaznenim djelom.

Štoviše, izmjena odjeljka mogla bi se čak smatrati neustavnom. Porezni zakon trenutno obvezuje sve koji prime 10.000 dolara u gotovini da ga prijave Poreznoj upravi. S fiat novcem, ova obveza je ustavna jer banka djeluje kao treća strana, ali u ravnopravnom svijetu kripto transakcija, vlasti bi trebale nalog prema Četvrtom amandmanu, izjavio je voditelj istraživanja Coin Centra Peter Van Valkenburgh.

Iako je Ministarstvo financija pojasnilo da neće tumačiti novu zakonodavnu definiciju 'brokera' kako bi uključila kripto aktere koji nisu skrbnici, još uvijek očito postoji mnogo stvari koje vlada mora pojasniti prije nego što kripto investitori budu zadovoljni zakonom. Međutim, ako predsjednik da svoje odobrenje, to će biti gotov čin za Poreznu upravu.

Prema cijenjenom odvjetniku u kripto industriji Jakeu Chervinskyom, situacija nije razriješena. Na Twitteru je napisao da odredbe tek stupaju na snagu 2024. godine (za fiskalnu 2023. godinu), te da se mogu pokušati ukinuti ili izmijeniti prije provedbe.

25. travanj 2024 03:09