Svijet
StoryEditor

Ulaganje u zlato - Ova godina zasad je odlična za sve koji ulažu u zlato, no kakva će biti iduća?

16. Rujan 2020.
Bloombergu smatra kako je pred nama još jedna isplativa godina za investitore u zlato u kojoj će cijena ovog plemenitog metala nastaviti probijati nove rekorde.

Ova godina dosad je bila izrazito povoljna za sve koji su se odlučili za ulaganje u investicijsko zlato, budući da je njegova cijena od početka godine do trenutka pisanja ovog članka narasla za gotovo 30%. Porast cijene u kratkom je roku stoga mnogima donio veliku zaradu koju nije bilo moguće u istom periodu ostvariti niti jednim drugim konvencionalnim oblikom ulaganja.

image
Prinosi raznih vrsta ulaganja u prvoj polovici 2020. godine, izvor: World Gold Council

World Gold Council sredinom 2020. godine izdao je svoje redovno polugodišnje izvješće u kojem uspoređuje isplativost raznih vrsta ulaganja u prvoj polovici 2020. godine. Izvješće je pokazalo da je zlato bilo najisplativije ulaganje u tom periodu, donijevši investitorima veće prinose od dionica i investicijskih fondova. Isti trend se nastavio i u drugoj polovici 2020. godine u kojoj je cijena zlata dosegla apsolutni povijesni vrhunac.

Hoće li 2021. godina biti jednako isplativa?

Nije moguće točno predvidjeti kretanje cijene zlata u budućnosti, ali moguće je analizirati čimbenike koji će utjecati na kretanje cijene u narednom periodu. Upravo se time bavi novo izvješće Bloomberga koje detaljno analizira faktore koji utječu na cijenu zlata, te predviđa kretanje cijene u 2021. godini.

Ukratko, u Bloombergu smatraju kako je pred nama još jedna isplativa godina za investitore u zlato u kojoj će cijena ovog plemenitog metala nastaviti probijati nove rekorde. Konkretno, u izvješću se navodi da bi prosječna cijena unce zlata u 2021. godini lako mogla doseći razinu od 2583 dolara, što bi bilo povećanje od 30% u odnosu na sadašnju cijenu.

Više je razloga zbog kojih analitičari vjeruju da će i u narednoj godini doći do povećanja cijene zlata, a najbitniji od njih su povećana potražnja, inflacija i nastavak ekonomske krize koja je započela ove godine. 

image
Matrica cijene zlata koja analizira utjecaj raznih čimbenika na cijenu zlata, izvor: SBMA.org

Pogledamo li matricu cijene zlata sa slike koju je razvio Bloomberg, a koja analizira osam faktora koji su bitni za cijenu zlata, možemo vidjeti da je svih osam faktora označeno zelenom bojom za 2021. godinu, što je dobra vijest za sve koji su uložili u zlato. Posljednja godina u kojoj su svi faktori ukazivali na rast cijene zlata bila je 2011. godina koja je označila vrhunac cijene u prošloj krizi.

Čimbenici koji će utjecati na rast cijene

Osim već spomenute ekonomske krize i vjerojatne inflacije, neki od bitnijih čimbenika koji će u 2021. utjecati na rast cijene zlata bit će povećana potražnja u Indiji i Kini, slabo povjerenje u financijski sustav te niske ili negativne kamatne stope na državne obveznice diljem svijeta.

Tržišta Indije i Kine posebno su bitna za cijenu zlata jer se radi o izrazito velikim tržištima na kojima tradicionalno postoji velika potražnja za zlatnim nakitom i zlatnicima. Budući da se radi o tržištima koja čine trećinu svjetske populacije, kretanje potražnje za zlatom na njima igra veliku ulogu u određivanju burzovne cijene plemenitog metala. Nakon slabije potražnje u 2020. uzrokovane pandemijom i smanjenim brojem vjenčanja u Indiji, Bloomberg predviđa da bi se potražnja u 2021. godini trebala oporaviti, što će dignuti cijenu zlata svugdje u svijetu.

Osim toga, stanje na financijskim tržištima trenutno je izrazito nestabilno i analitičari Bloomberga smatraju kako će povjerenje u financijska tržišta pasti u narednom periodu. Mnogi smatraju kako se američko tržište dionica trenutno nalazi u velikom financijskom 

balonu zbog čega brojni investitori traže alternativne oblike ulaganja. Državne obveznice također su neisplative zbog izrazito niske kamate, pa se sve veći broj investitora okreće zlatu, što mu dodatno diže cijenu.

Kako iskoristiti rast cijene zlata?

Ukoliko se ove prognoze Bloomberga pokažu istinitima i cijena zlata zaista dosegne više od 2500 dolara po unci sljedeće godine, najbolje će proći oni koji u svome vlasništvu drže nešto investicijskog zlata. Veliki investitori uglavnom u zlato ulažu kupnjom udjela ETF fondova ili dionica rudarskih kompanija, dok se manji investitori i štediše uglavnom odlučuju za ulaganje u investicijsko zlato u fizičkom obliku - zlatne poluge i zlatnike.

Ulaganje u zlato u fizičkom obliku iz više je razloga privlačno investitorima. Na investicijsko zlato ne plaća se nikakav porez prilikom kupnje, ali niti prilikom prodaje kroz otkup zlata. Osim toga, fizičko zlato izrazito je likvidno, prenosivo je i jednostavno za skladištiti te nema dodatnih troškova za investitora.

Ne čudi stoga da se sve veći broj ljudi u svijetu, ali i u Hrvatskoj odlučuje za ovaj oblik investiranja, pogotovo na početku ekonomske krize. Zlato se kroz povijest više puta pokazalo kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima, pa nema razloga da se povijest ne ponovi i ovaj put.

01. prosinac 2022 23:05