Svijet
StoryEditor

Visa pokreće Layer 2 mrežu za stablecoine i digitalne valute središnje banke

02. Listopad 2021.

Div kreditnih kartica Visa u posljednje dvije godine uložio je velike uloge u kriptovalute, sklapanje partnerstva s blockchain tvrtkama, pa čak i kupnju CryptoPunk NFT-a na ethereumu. Tvrtka nastavlja proširivati svoje kripto ambicije.

Visa je u četvrtak objavila nacrte onoga što naziva 'univerzalnim kanalom plaćanja' koji će olakšati transakcije između različitih stablecoina i digitalnih valuta središnje banke (CBDC).

Ideja je stvoriti digitalnu valutu ekvivalentnu postojećem međunarodnom iskustvu plaćanja, onu koja omogućuje plaćanje u drugoj zemlji s debitnim ili kreditnim karticama.

Taj se proces oslanja na tradicionalne platne mreže koje vode banke i kreditne kartice i temelji se na nacionalnim valutama, a ne na blockchainu. U pokretanju svog 'univerzalnog' kanala za plaćanje, Visa pokušava replicirati taj sustav za blockchain eru. Pokretanje ovog procesa uvjerenje je da će stablecoini kao što je USDC, digitalni token podržan 1:1 za američki dolar i CBDC-ovi, poput onog koji je izdala Kina, postati uobičajeni.

U intervjuu za Decrypt, Visina voditeljica proizvoda Catherine Gu opisala je novi kanal kao središte koje će komunicirati s pouzdanim digitalnim novčanicima.

Gu je usporedila inicijativu s rješenjima 'Layer 2' koja se razvijaju na bitcoinu i ethereumu, projektima koji obrađuju transakcije na zasebnom sloju od temeljnog blockchaina. Procesi drugog sloja nastoje korisnicima omogućiti uživanje u brzini transakcije tradicionalnih mreža uz istodobno uživanje u nepromjenjivom zapisu otpornom na neovlaštene zahvate blockchaina.

Gu je također naglasila da je, za razliku od rješenja Layer 2 kao što je Lightning Network, koji je osmišljen kako bi pomogao skaliranju bitcoina, fokus univerzalnog kanala plaćanja na interoperabilnosti, ili olakšavaju razmjenu jedne valute za drugu. Kako bi se to olakšalo, Visa se planira osloniti na vrstu pametnog ugovora poznatog kao "hashed timelock contract" koji se već široko koristi u kripto svijetu i osigurava da obje strane u transakciji čine ono što kažu da će učiniti.

Da bi to uspjelo, Visa će morati uvjeriti tvrtke i nacionalne vlade da posvete resurse razvojnih programera za izgradnju digitalnih novčanika kompatibilnih s predloženim univerzalnim kanalom. Iako neki od tih entiteta možda nisu skloni sudjelovanju, umjesto toga zadržavaju korisnike unutar vlastite valutne mreže. Visin voditelj kripto područja Cuy Sheffield rekao je da je to malo vjerojatno jer će određeni token izgubiti utjecaj ako nije dio šire mreže. 

Visa je također napomenula da je njihov kanal plaćanja, koji je izrastao iz akademskog istraživačkog laboratorija koji vodi u Silicijskoj dolini, u ranoj fazi. 

- Dok nastavljamo s primijenjenim istraživanjem, radimo na prevođenju naših ideja u stvarne linije koda. - napisala je Gu u postu na blogu u kojem je najavila projekt.

Visina najava je pravodobna s obzirom da stablecoini i CBDC-ovi dobivaju ogromnu pozornost od regulatora širom svijeta. U SAD-u se očekuje da će Bijela kuća i Federalne rezerve u narednim tjednima objaviti izvješća o ulozi stablecoina u ekonomiji.

Iako je novi konsenzus da je prihvaćanje digitalnih valuta od strane vlada neizbježno, nejasno je hoće li to uključivati privatno stvorene stablecoine poput USDC-a i Tethera, ili će zemlje slijediti primjer Kine i dopustiti samo digitalne valute koje vodi država.

Sve veći utjecaj stablecoina i CBDC-ova koji se odražava u prijedlogu Vise, također postavlja pitanje kako će se decentralizirane valute poput bitcoina uklopiti u politike vlada.

Dok neki strahuju da bi bitcoin mogao biti po strani zbog više 'službenih' oblika digitalnog novca, jednako je vjerojatno da će se različite mreže ukrstiti. Visa, primjerice, kaže kako je predloženi osnovni sloj za njegov univerzalni kanal plaćanja ethereum.

19. travanj 2024 15:23