Svijet
StoryEditor

Više od 60 posto Nestléovih proizvoda je nezdravo, a prehrambeni div to zna

07. Lipanj 2021.

Prema internom dokumentu koji je objavio Financial Times, švicarski prehrambeni div Nestlé priznao je da više od 60 posto njihovih prehrambenih proizvoda ne zadovoljava 'priznatu definiciju zdravlja' te da neke od kategorija proizvoda nikad neće biti zdrave.

Ta interna prezentacija koja je ove godine kolala među vodećim rukovoditeljima u tvrtki stigao je i do FT-a i skrenula je pažnju na neke zapanjujuće činjenice o prehrambenim i zdravstvenim elementima proizvoda Nestléa, najveće svjetske prehrambene tvrtke koja se može pohvaliti neto prodajom većom od 93 milijarde dolara godišnje.

Samo 37 posto proizvoda dobilo je ocjenu iznad 3,5 od mogućih 5 prema australskom sustavu ocjenjivanja zdravstvenim zvijezdama koji ocjenjuje prehrambene proizvode. Izvještaj nije brojao adaptirane mliječne pripravke za bebe, kavu, hranu za kućne ljubimce ili medicinsku prehranu, što čini oko polovice prodaje. No, na nesreću Nestléova PR tima, ove statistike su jako loše, a kažu da 70 posto prehrambenih proizvoda, 96 posto pića i 99 posto proizvoda od slatkiša/sladoleda nije postiglo ocjenu od 3,5, što znači da proizvodi nisu baš zdravi.

Kao odgovor na dokument koji nije trebao ugledati svjetlo dana, Nestlé je objavio kako ažuriraju prehrambene standarde i svoju zdravstvenu strategiju, a pitanje je zašto to nisu napravili mnogo prije ako su znali kakve su im kvalitete proizvodi.

S druge strane, da ne bi sve bilo negativno, 82 posto Nestleovih 'vodenih' proizvoda i 60 posto mliječnih proizvoda ispunilo je zdravstvene zahtjeve i dobilo ocjenu veću od 3,5.

U samoj prezentaciji Nestle priznaje svoje manjkavosti i kažu da su 'napravili značajna poboljšanja u proizvodima ali da portfelj i dalje ima slabe rezultate u odnosu na vanjske definicije zdravlja u krajoliku gdje regulatori rade sve veći pritisak i u kojem zahtjevi potrošača rastu'.

- Naš trud se zasniva na snažnim temeljima rada kroz višedesetljetno poboljšanje hranjivih vrijednosti naših proizvoda. Primjerice, značajno smo smanjili šećere i natrij u proizvodima u posljednjih dvadeset godina, oko 14 do 15 posto samo u posljednjih sedam godina. Također, posljednjih godina lansirali smo tisuće proizvoda za djecu i obitelji koji ispunjavaju kriterije uravnotežene prehrane, a u naš smo asortiman uključili milijarde doza mikronutrijenata kroz našu liniju pristupačnih i hranljivih proizvoda. Dok razmatramo našu buduću nutricionističku strategiju, prvo se fokusiramo na procjenu dijela našeg asortimana hrane i pića koji se može mjeriti prema vanjskim sustavima za profiliranje prehrane. Sustavi kao što su Health Star Rating i Nutri-Score korisni su u ovom pogledu i omogućuju potrošačima da donose informirane odluke. Međutim, oni ne obuhvaćaju sve. Otprilike pola naše prodaje nije pokriveno ovim sustavima. To uključuje kategorije poput prehrane dojenčadi, specijaliziranih zdravstvenih proizvoda i hrane za kućne ljubimce, koje slijede regulirane standarde prehrane – kažu iz Nestle Adria.

Iz krovne su pak organizacije najavili kako će nove planove o poboljšanju svojih proizvoda predstaviti već ove godine. Uz to, Grupa će ažurirati svoje interne nutricionističke standarde, nazvane Nestlé Nutritional Foundation.

- Vjerujemo da zdrava prehrana znači pronaći ravnotežu između dobrobiti i užitka. Naš se smjer putovanja nije promijenio i jasan je: i dalje ćemo svoj portfelj činiti ukusnijim i zdravijim – izjavio je Izvršni direktor Nestléa Mark Schneider.

No, mnogi proizvodi Nestlea pričaju drugačiju priču. Recimo, izvješće ističe proizvode poput DiGiorno pizze koja sadrži 40 posto preporučene dnevne doze natrija, dok feferoni pizza Hot Pockets sadrži čak 48 posto preporučene dnevne doze natrija. Nadalje, piće San Pellegrino koje ima više od 7,1 g šećera na 100 ml ocijenjeno je ocjenom E, što je najlošija ocjena dostupna prema Nutri-Score sustavu bodovanja. A tu je i veoma popularni Nesquik koji u sebi sadrži '14 grama šećera u obroku od 14 grama' navodi se u izvještaju.

- Dodajemo sastojke poput cjelovitog zrna, proteina, vlakana i mikronutrijenata i smanjujemo količinu šećera, natrija i zasićenih masnih kiselina u našim postojećim proizvodima. Od 2017. godine lansirali smo više od 4000 hranljivih proizvoda koji pomažu djeci i obiteljima da imaju bolji izbor. Također, od 2017. godine postigli smo smanjenje šećera za 4,5 posto, natrija za 3,8 posto i ispunili cilj smanjenja razine zasićenih masnih kiselina od 10 posto, postavljen 2014. godine. Radimo na pojednostavljenju liste sastojaka kako bismo potrošačima olakšali razumijevanje sadržaja njihove hrane i donošenje bolje informiranih odluka. U regijama u kojima nedostaju važni sastojci u svakodnevnoj prehrani, nudimo hranu i piće obogaćene ključnim mikronutrijentima, kao što su željezo, jod, vitamin A i cink – kažu iz Nestle Hrvatska i dodaju da povećavaju ponudu hrane i pića baziranih na biljkama.

Kao što vidimo Nestle je promptno reagirao na curenje ovog dokumenta obećavajući nove smjernice i zdravije proizvode, ali i dalje ostaje pitanje, koliko se dugo znalo da proizvodi ne zadovoljavaju zdravstvene kriterije i zašto se čekalo da mediji dođu u posjed dokumenta da bi se stvari pokrenule na bolje. No, profit je često ispred zdravlja, a ta se istina pokazala i u ovom slučaju.

24. travanj 2024 00:22