Svijet
StoryEditor

Warren Buffett u jednom danu izgubio 6 milijardi dolara

21. Srpanj 2021.
foto Shutterstock
Piše: Danica Gršković

Waren Buffett, treći najbogatiji čovjek na svijetu pretrpio je veliki udarac na svoj portfelj dionica nakon što su početkom tjedna gotovo sve dionice na američkoj burzi naglo potonule. Razlog velikog pada je strah investitora od nove Delta varijante koronavirusa.

Taj strah investitora Buffeta je koštao oko 6 milijardi dolara.

Buffetov investitorski konglomerat Berkshire Hathaway koji ubraja dionice Applea, American Expressa, Coca-Cole i Bank of America također je pretrpio udar s obzirom na to da su sve četiri dionice početkom tjedna pale između 1 i 4 posto što je izbrisalo oko 5,9 milijardi dolara od zajedničke vrijednosti udjela Buffetta u tim tvrtkama.

Investitorski konglomerat Berkshire Hathaway izgubio je ovim padom milijardu dolara na dionicama Bank of America, 2,7 milijardi na dionicama Coca Cole i 1,1 milijardu na dionicama American Expressa.

No, kako prenosi Business insider, Buffeta ovaj gubitak nije puno pogodio jer se ovaj iskusni investitor usredotočuje na dugoročne performanse, a od ovih dionica je do sada već i zaradio jedno malo bogatstvo. Točnije, ukupni dobitak koji je ostvario na ove četiri dionice premašuje 150 milijardi dolara što je više od tržišne kapitalizacije Starbucksa (136 milijardi USD), IBM-a (123 milijarde USD) ili Goldman Sachsa (120 milijardi USD).

Inače, Buffett svoj novac koncentrira u nekoliko ključnih investicija umjesto da ga raspodijeli na stotine manjih, pojačavajući tako povrat kada se njegove oklade isplate, ali i izlažući ga oštrijim padovima. Stoga, 6 milijardi koje je izgubio u jednom danu za Buffeta su tek kap u moru.

05. prosinac 2022 05:45