Svijet
StoryEditor

Zbog poremećaja u lancima nabave polovica Amerikanaca imala problema s dostavom robe

16. Kolovoz 2021.

Više od polovine Amerikanaca imalo je ovoga ljeta problema s dostavom naručene robe zbog poremećaja u lancima nabave koji je prouzročila pandemija, a još više njih svjedoči o značajnim poskupljenjima, pokazalo je istraživanje Gallupa. Većina ispitanika imala je ovoga ljeta problema s isporukom naručene robe, izvijestio je Gallup, navodeći da 60 posto njih nije u protekla dva mjeseca dobilo naručne proizvode zbog nestašice, a 57 posto navelo je da je dostava značajno kasnila.

Pandemija covida 19 izazvala je poremećaje u industriji i logistici, a utjecala je i na ponudu radne snage, što je, uz probleme u isporuci naručene robe, potaknulo i rast cijena, utvrdila je savjetodavna i analitička tvrtka. Čak 83 posto ispitanika navelo je u istraživanju da je u protekla dva mjeseca iskusilo 'značajno povećanje cijena', navode.  

Istraživanje je provedeno od 19. do 26. srpnja. Amerikanci su tako na vlastitoj koži iskusili posljedice kaskanja maloprodaje za potražnjom zbog ograničenja u proizvodnji i nestašice ključne proizvodne opreme, ističe savjetodavna i analitička tvrtka. Poremećaji u nabavnim lancima utjecali su i na nabavu opreme u sustavu zdravstva i u vojsci, što znači da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, zaključuje Gallup.

Dužnosnici pokušavaju ublažiti problem obnovljenim fokusom na domaću proizvodnju i izmjenom trgovinske politike. Moguće rješenje mogao bi biti razvoj novih lanaca nabave u suradnji sa srednjameričkim i južnoameričkim zemljama koje bi zamijenile Kinu, dodaju.

18. travanj 2024 06:33