Tehnopolis
StoryEditor

Programi koje obožava poduzetnička elita

28. Veljača 2015.

Tržište mobilnih aplikacija prije pet godina vrijedilo je pet milijardi američkih dolara, a procjenjuje se da će 2017. vrijediti 200. Aplikacije kao iznimno koristan alat u poslovnim procesima upotrebljavaju i poduzetnici pa IT tvrtke svakodnevno primaju nove personalizirane narudžbe

Posla ima dovoljno za sve koji ih razvijaju jer s povećanjem broja korisnika pametnih telefona, iPada i tableta, a kojih danas ima više od milijardu u svijetu, raste i broj  specifičnih zahtjeva za njihov razvoj.

Slobodne kreacije

Nema više što se ne može aplikacirati; mogu se rješavati složeni matematički zadaci, kontrolirati zdravlje, pratiti sportska natjecanja, organizirati putovanja, voditi financije, pratiti napredak usjeva.... U izradi mobilnih aplikacija i hrvatska IT industrija konkurira na svjetskoj razini, primjerice startup Agrivi, proizvod Marije Žulja iz Kutine, na međunarodnom natjecanju u Južnoj Koreji pobijedio je u konkurenciji startupova iz 46 zemalja razvivši softver koji poljoprivrednicima pomaže upravljati farmama, povećati produktivnost i prihod. Kvalitetu Agrivija prepoznali su poljoprivrednici iz 80 zemalja, a taj softver dostupan im je na 80 jezika.

No još je jedna aplikacija u svijetu izazvala veliko zanimanje, riječ je o PhotoMathu, koji pomoću kamera pametnog telefona snimi matematičku jednadžbu i nakon nekoliko trenutaka prikaže rezultat. Ta aplikacija, proizvod tvrtke MicroBLINK, trenutačno je najpopularnija besplatna aplikacija na App Storeu. Spomenute aplikacije nastale su kao slobodna kreacija, no  nerijetko korisnici poput banaka i drugih institucija naručuju aplikacije za određene poslovne procese.

Najbolja rješenja

Tako, primjerice, karlovačka tvrtka Infinum razvija mobilne i web-aplikacije za klijente iz raznih sektora: financija, osiguranja, medija, marketinga, prometa i prijevoza, zabave, turizma, zdravstva...

– Klijenti nam većinom postavljaju upit za izradu aplikacije koja bi im riješila neki problem, a mi onda na temelju njihovog upita predlažemo najbolje rješenje – kaže Josip Bišćan, partner i voditelj web-tima Infinuma. 

Ta je tvrtka, primjerice, razvila vrlo uspješne aplikacije: Erste mobilno bankarstvo, RBA na dlanu mobilno bankarstvo, Erste Redomat, Moj Vip, HAK mobilna aplikacija, HAKmap web i mobilna karta, Papaya webshop, Zagreb Be There turistička aplikacija, Pula heritage tour, Novalac BabyGrowth, Oživi me....

– Aplikacije koje razvijemo za klijente poboljšavaju neki aspekt njihovog poslovanja – bilo da je riječ o marketingu i prezentaciji proizvoda ili usluga, olakšavanju poslovanja približavanjem korisnicima, poboljšavanju, ubrzavanju i automatizaciji internih procesa bilo o nečem drugom. Ovisno o namjeni aplikacija, njihovim korištenjem može se dobiti povećana prisutnost u digitalnom svijetu, povećanje prodaje, smanjivanje potrebnog vremena za neki proces, veće zadovoljstvo korisnika neke usluge zbog lakšeg pristupa informacijama ili uslugama i slično – objašnjava Bišćan.

Zagrebačka tvrtka Hyperactive razvila je aplikacije poput  Loyaltyja, potom za praćenje rizika od moždanog udara, praćenje i upravljanja financijama i slično.

– Fokusirani smo na razvoj aplikacija koje imaju potencijal dotaknuti što više ljudi te njihov život učiniti boljim i ljepšim – kaže Gasper Sopi, dizajner i suosnivač  Hyperactivea, tvrtke koja se bavi razvojem mobilnih i web-aplikacija.

05. prosinac 2022 00:57