Tehnopolis
StoryEditor

Tim Cook zbog ugrožene privatnosti indirektno prozvao Google i Facebook

04. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Appleov CEO Tim Cook nije zadovoljan načinom na koji velike tehnološke kompanije Silicijske doline koriste privatne informacije korisnika, izvještava The Verge.

U govoru koji je održao na večeri Electronic Privacy Information Centera u Washingtonu, na kojoj mu je dodijeljena titula ‘šampiona slobode‘, Cook je izjavio sljedeće:

- Privatnost svih nas je napadnuta na nekoliko fronti. Obraćam vam se iz Silicijske doline, u kojoj su neke od najprominentnijih i najuspješnijih kompanija svoja poslovna carstva izgradile uvjeravanjem korisnika da preko njih dijele privatne informacije. Sakupljaju sve moguće informacije i na tome zarađuju. Mi smatramo da je to pogrešno. Apple ne želi postati takva kompanija. –

Cook nije izričito imenovao kompanije, ali je poprilično očito kako priča o Googleu, Facebooku i Twitteru, kompanijama koje sakupljaju korisničke podatke i koriste ih za preciznije oglašavanje.

Obrušio se i na kompanije koje nude besplatne usluge u zamjenu za korisničke informacije:

- Možda preferirate te takozvane besplatne usluge, ali one ne vrijede koliko i informacije s vašeg maila ili vaša povijest pretraživanja. Sad je čak riječ i o obiteljskim fotografijama, koje se prodaju oglašivačima u tko zna koje svrhe. Nadamo se da će korisnici to jednog dana uvidjeti.

Pitanje je, međutim, kako Apple namjerava pristupiti tom području i što će oni revolucionarno poduzeti kako bi zaštitili podatke svojih korisnika u većoj mjeri nego što to rade navedene kompanije. Na koncu, Apple po pitanju sakupljanja i profitiranja od podataka korisnika nije ništa drugačiji od onih koje javno proziva.

24. travanj 2024 20:54