Tehnopolis
StoryEditor

Uloga Billa Gatesa u Microsoftu veća je nego što se čini

16. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Otkada je Satya Nadella imenovan CEO-om Microsofta, Bill Gates provodi trećinu svog vremena radeći upravo u Microsoftu, tvrdi Vanity Fair.

Nakon Nadellinog imenovanja, Gates je preuzeo titulu ‘osnivača i tehnološkog savjetnika‘, što zvuči kao da je odustao od ključnih pozicija. Za vrijeme potrage za novim CEO-om, više je puta izjavio kako ni se ni pod kojim uvjetima neće vratiti na tu poziciju. Osim toga, već cijelo jedno desetljeće prodaje Microsoftove dionice. Pije je imao 45 posto vlasništva u Microsoftu, odnosno milijardu dionica. Sada ima manje od 300 milijuna, odnosno manje od četiri posto udjela u vlasništvu i više nije najveći dioničar. Najveći trenutni dioničar jest bivši CEO Steve Ballmer. Ako Gates nastavi u ovom smjeru, do kraja ovog desetljeća u potpunosti će ostati bez Microsoftovih dionica.

Međutim, otkad je Nadella CEO, Gatesova pozornost je u potpunosti usmjerena na Microsoft. Kada je preuzeo novu titulu, najavljeno je kako će ‘posvetiti više vremena kompaniji te podupirati Nadellu‘. Što se pokazalo istinitim.

Međutim, možda to nije najbolje rješenje. Isti se obrazac ponavljao i kada je Ballmer imenovan CEO-om. Gates se te titule odrekao još 2000. godine, ali nije zaista napustio to mjesto narednih osam godina, za koje je vrijeme često potkopavao Ballmera.

- Nisam osjećao kao da radim svoj posao sve dok Bill nije otišao. Nije znao kako bi mi prepustio tu poziciju, a ja je nisam znao obnašati – izjavio je Ballmer.

Gates i Ballmer imali su brojne nesuglasice, posebno u prvim godinama. Kada su inženjeri bili frustrirani Ballmerovim potezima, obraćali su se Gatesu. Zaposlenici su tvrdili da je izgledalo kao život s mamom i tatom, pri čemu nitko nije znao tko ima glavnu riječ.

Gates je u međuvremenu izjavio kako taj scenarij neće ponovit s Nadellom:

- Satya sada vodi kompaniju i na njemu je da odlučuje.

Nadella je pak, izjavio kako je u Microsoftu već 23 godine te da je preživio ‘mama i tata‘ fazu:

- Morate znati da sam ja odrastao u Microsoftu dok su Bill i Steve bili tamo. Ako nešto znam, to je kako obavljati stvari dok je Bill u blizini.

Uzimajući u obzir gatesovu ulogu u svijetu i tehnološkoj industriji, nemoguće je ne pitati se može li Nadella uspjeti, ukoliko tako odluči, ‘nadglasati‘ Gatesa i u potpunosti preuzeti ulogu CEO-a?

18. travanj 2024 21:12