Tehnopolis
StoryEditor

Wireless punjenje je jedan korak bliže stvarnosti

07. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Smiješna stvar sa smartphoneima jest da, koliko god nam omogućavaju mobilnost, ipak se osjećamo na neki način vezanima. Trajanje baterije nije beskonačno i svako malo smo prisiljeni napuniti ih.

Postoje i maske za mobitele koje su istovremeno i punjači, ali oni su samo malo trajniji od klasičnih baterija. Postoje i ploče za punjenje, ali mobitel i dalje mora biti stacionaran i priključen na ploču.

Međutim, zahvaljujući otkriću Meredith Perry iz tvrtke uBeam, možda ćemo zaista moći koristiti mobitele bez punjača.

Tehnologija koju koristi uBeam pretvara elektricitet u zvuk i šalje ga ultrazvukom kroz zrak. Prijemnik hvata te valove i pretvara nazad u elektricitet koji daje struju uređajima u prostoriji. Doduše, ne može prolaziti kroz zidove, ali to nam i dalje omogućava da radimo bilo što po prostoriji dok se mobitel puni.

uBeam je u srijedu najavio prvi potpuno funkcionalan prototip koji se radi za krajnje korisnike. Punjači, 5 milimetara debeli, mogu biti neupadljivo pričvršćeni za zid, a prijemnici na uređaje koje  treba puniti.

Perry se nada da će uBeam proizvodi kroz sljedeće dvije godine završiti u trgovinama. Tvrtka radi na manjim verzijama za kućnu upotrebu, kao i na većim, industrijskim verzijama koje se mogu koristiti na, recimo, aerodromima.

- Nikad više vam neće trebati kabel niti međunarodni adapteri. U lokalnim kafićima će uz slobodan Wi-Fi biti i slobodan uBeam. – izjavila je Perry za New York Times.

08. prosinac 2022 17:28