Preporučeno
StoryEditor

Andrej Plenković o ekonomskoj politici nove Vlade: Do 2020. želimo gospodarski rast od 5 posto

01. Listopad 2016.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=85_oobuXHBo[/embed]

– Kada sam krenuo u izbore za predsjednika HDZ-a imao sam 4 poruke – politička stabilnost, pravna sigurnost, gospodarski rast, društvena solidarnost. Nakon parlamentarnih izbora, ovo mi je prigoda izložiti osnovne crte ekonomske politike nove Vlade – kazao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i vjerojatni budući mandatar za sastavljanje nove Vlade na Liderovom Danu velikih planova.

Upozorio je kako su visoka nezaposlenost i pad gospodarstva posljedica krize. Suočavamo se s dubokim strukturnim problemima,. Hrvatska je krajem 2015. bila među onima s najozbiljnijim problemima. BDP je tijekom krize pao 12 posto. Svrstani smo u one države s procedurom prekomjernog deficita do kraja ove godine moramo deficit smanjiti ispod 2 ,5 posto BDP-a

Sergej Gurijev: Hrvatska uspjela ostvariti značajan rast u turizmu, ali vlade se moraju spremiti za rizike

–  Naša vizija je uspješna Hrvatska, da svojim radom možemo u boljitak. Negativne trendove moramo promijeniti, malo smo gospodarstvo s puno potencijala koji nisu iskorišteni. Naši napori bit će usmjereni u razvoj, otvaranje radnih mjesta, demografsku obnovu i zaustavljanje odlaska mladih. Vanjski faktori idu nam u prilog, ali moramo sami postaviti temelje za kvalitetan rast. Svjestan sam koliko je izazovno postići promjene. No, ako imamo viziju i imamo jasno definirane mjere, možemo odgovoriti na sve izazove – kazao je Andrej Plenković.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike: Izvoz je ključan, moramo ga još više ojačati

Rekao je kako do 2020. želimo gospodarski rast od pet posto, nova radna mjesta, i doseći stopu zaposlenosti od 68 posto, što je 180.000 novih radnih mjesta.

– Mjere za ostvarivanje ovih ciljeva bit će u novom programu Vlade. Provodit će ih ministri koji su se dokazali. Ulazimo u posljednji kvartal i vrijeme je priprema za 2017. godinu. Poduzetnici moraju znati što očekivati. Iduća godina bit će godina poduzetništva. Poduzetnici, mali i srednji, kralježnica su gospodarstva, a idućih godinu dana temelj su promjena i rasta – rekao je Andrej Plenković i krenuo objašnjavati pet stupova razvoja:

– Prvo, provest ćemo cjelovitu poreznu reformu. Nakon analize poreznog sustava, predstavit ćemo promjene, proteklih godina često se mijenjao što je dovelo do nesigurnosti. Pojednostavljenje i sigurnost sustava. Kroz smanjenje neporeznih davanja rasteretit ćemo poduzetnike i građane, smanjit ćemo troškove. Svim mjerama želimo vratiti povjerenje ulagača i učiniti hrvatsku poželjnom destinacijom. Aktivirat ćemo državnu imovinu. Javna poduzeća proći će temeljito restrukturiranje, stručne uprave odgovarat će za svoj rad i rezultate.

Drugo, ulagat ćemo u generatore rasta. Poljoprivreda je prva i temeljna, koncesije i prodaja imovine. Rast je i u turizmu, produljenje sezone i povećanje kapaciteta. Industrija je zanemarena, potaknut ćemo ju osobito izvoz, on je temelj gospodarskog rasta. Poticat ćemo domaću proizvodnju, učinkovitu administraciju…

Gordana Deranja: Planove za 2017. godinu radimo s više optimizma, ali trebamo zadržati dozu opreza

Treće, povećat ćemo učinkovitost institucija, nastavlja se digitalizacija, uvodi e-uprava, povezivanje javne uprave. Cilj je uspostaviti jedinstveni način komunikacije, da se na internetu sve vidi. Jačat ćemo neovisnost pravosuđa, skratiti sudske procese.

Kao četvrto, Andrej Plenković spomenuo je održivost javnih financija. Nastavit ćemo sa smanjivanjem deficita proračuna. Proračun za iduću godinu temeljit će se na tom principu. Nastavit ćemo s dijalogom s EK. Cilj je smanjiti deficit, jačati konkurentnost. Proračun je točka preokreta. Javne financije će nastaviti pozitivnim smjerom, popraviti izglede rejtinga i sam rejting. 2017. kontrolirat ćemo rashode proračuna, mirovine, sufinanciranje projekata itd. Korištenje fondova EU treba povećati. O tome sam razgovarao s Jean-Claudeom Junckerom kao i o povezivanju s fondom EU za strateška ulaganja. Deficit želimo smanjiti na dva posto. Hrvatska 12 milijardi kuna plaća kamate na javni dug. Javni dug je u mandatu Vlade od 2011. do 2015. skočio za 13 milijardi kuna. To je neodrživa dinamika rasta. Ključan naglasak fiskalne politike je to. Za 4,6 milijarde kuna se ove godine smanjio realni javni dug. Do 2020. planiramo imati uravnotežen proračun.

Peto, reforma obrazovnog sustava. Poduzetnici se žale da ne mogu naći radnu snagu, a mladi odlaze u inozemstvo. Novi obrazovni sustav mora biti cilj svih društvenih aktera. I bit će u tijesnoj vezi s gospodarstvom. Unatoč rastu na ljestvici  Doing Business, moramo nastaviti s reformama, pogotovo obrazovnog sustava.

Andrej Plenković je svoje obraćanje završio s porukom da će se raditi i na ostalim područjima. Imat ćemo Vladu koja sluša i prepoznaje potrebe, i pokreće promjene. Tako ćemo funkcionirati i izgraditi bolju Hrvatsku. zaključio je Plenković.

 

Gordana Gelencer, Zlatko Maric

Ministar financija u tehničkoj Vladi Zdravko Marić na Liderovoj konferenciji ‘Dan velikih planova’ najavio je da će poreznom reformom od iduće godine smanjiti porezno opterećenje dobiti i dohotka.

– Ključne stvari porezne reforme s kojom ćemo uskoro izaći javno su: pojednostavljivanje, konkurentnost i rasterećenje. Dakle, planiramo u izravnom oporezivanju dobiti i dohotka stvoriti određenu relaksaciju i proširiti tako poreznu bazu, a onda i samu proračunsku bazu – kazao je Zdravko Marić.

Unatoč poreznom rasterećenju, Marić vidi ključ javnih financija u kontroli rashodovne strane proračuna. Preduvjet su, najavio je Marić, strukturne reforme koje će značiti racionalnije i efikasnije korištenje sredstava poreznih obveznika. A unatoč obvezama od 27 milijardi kuna prema proračunu i još 9 milijardi prema širem javnom sektoru koje će dospjeti iduće godine temeljem kredita, zajmova i obveznica, Marić je uvjeren da može provesti poreznu reformu.

– Naglasak će biti na što većem korištenju europskih sredstava, a u poreznom dijelu ići ćemo vrlo jasno – sav višak prihoda u smanjenje proračunskog manjka i stvaranje uvjeta za porezno rasterećenje – rekao je Marić.

 

02. prosinac 2022 15:53