Preporučeno
StoryEditor

Capelli najavio: Sprema se 400 milijuna eura investicija u zdravstveni turizam

28. Veljača 2017.

Najveći poslovni skup u Europi posvećen zdravstvenom turizmu, 7. konferencija Health Tourism Industry (HTI) u Rovinju je u utorak okupila oko 500 sudionika iz 60 zemalja svijeta, a na otvorenju tog skupa ministar turizma Gari Cappelli poručio je da se u Hrvatskoj priprema oko 400 milijuna eura investicija u taj segment turizma.

Konferencija HTI održava se u rovinjskom hotelu Lone od 28. veljače do 2. ožujka u organizaciji Zdeslava Radovčića, suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore te uz podršku Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ), brojnih domaćih i stranih strukovnih udruženja i partnera, a ove je godine okupila najveći broj sudionika i postigla najveću europsku vidljivost s obzirom i na prateći europski summit zdravstvenog turizma kojeg za jači razvoj europskog turizma zagovara i Europska komisija.

>>>Cappelli: Zdravstveni turizam prioritet za Hrvatsku, u idućem razdoblju na tome ćemo pojačano raditi

Naglašavajući na otvorenju da je zdravstveni turizam jedna od brže rastućih segmenata u svijetu, ministar Cappelli ocijenio je i da je konferencija HTI iznimno važna za poticanje razvoja i daljnje povezivanje dionika u tom najperspektivnijem  segmentu turističke ponude.

"Upravo je zdravstveni turizam jedan od najistaknutijih turističkih proizvoda s dugom tradicijom i poviješću u Europi, a prepoznat je i kao oblik turizma koji ima izrazito pozitivne demografske, socijalne i kulturne učinke, kao i veliku ulogu u razvoju kontinentalnog turizma", kazao je Cappelli najavljujući da će do kraja ove godine Vlada u suradnji s ministarstvima zdravstva i turizma donijeti izmjene dva zakona iz područja Ministarstva zdravstva, o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, koji će bolje nego do sada regulirati bavljenje zdravstvenim turizmom i turističkim i medicinskim subjektima.

Vjeruje i da će, s obzirom na trend starenja populacije te rastuću orijentaciju prema zdravom životu i prevenciji, zdravstveni turizam biti jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti.

Vjeruje i da će, s obzirom na trend starenja populacije te rastuću orijentaciju prema zdravom životu i prevenciji, zdravstveni turizam biti jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti. Stoga su za razvoj zdravstvenog turizma potrebne inovacije i rad na kvaliteti, a Hrvatska u svemu tome ima veliki potencijal, poručio je.

"Hrvatska je dio jedne od najrazvijenijih regija zdravstvenog turizma u Europi, što mora snažnije iskoristiti i u infrastrukturi te posebno u promociji. Riječ je o proizvodu koji je neupitno važan za Hrvatsku kao turističku destinaciju te je zato zdravstveni turizam i u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. izdvojen kao jedan od deset ključnih proizvoda na kojima će se graditi razvoj hrvatskog turizma", istaknuo je Cappelli zaključivši da hrvatski zdravstveni i turistički sustav danas imaju velike kompetencije i visoko kvalificirani kadar te znatno povoljnije cijene usluga.

>>>Cappelli: Uskoro će postojati turistička godina, a ne sezona

Izaslanik hrvatske Predsjednice, bivši ministar znanosti dr. Dragan Primorac na otvorenju je kazao da je Hrvatska napravila ogroman iskorak u personaliziranoj medicini, što dokazuju i sve brojnija partnerstvo s uglednim stručnjacima iz inozemstva. "Mi smo došli u jednu vrlo zanimljivu fazu da se može živjeti u Hrvatskoj, a pritom ostvarivati rezultate kao da smo u SAD-u", ocijenio je Primorac, dodavši kako i na tom području treba napraviti hrabre iskorake jer "bez privatnog sektora nema uspješnog zdravstvenog turizma".

Potpredsjednik HGK Josip Zaher kazao je da zdravstveni turizam u svijetu raste prosječnom stopom od 15-20 posto godišnje.

08. lipanj 2023 09:15