Preporučeno
StoryEditor

Članice TPP-a žele održati trgovinski sporazum i nakon odlaska SAD-a

24. Siječanj 2017.
Piše:
liderhrt

Azijsko-pacifičke zemlje koje se nadaju stvoriti regionalnu trgovinsku zonu kao dio dosad najvećega trgovinskog sporazuma rekle su da će nastaviti napore na tome bez SAD-a, pošto je Donald Trump rekao da se SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Japanski ministar financija Taro Aso na konferenciji za novinare je rekao da će Japan nastaviti surađivati s ostalim zemljama članicama TPP-a na promicanju slobodne trgovine a ministar vanjskih poslova Fumio Kishida rekao je da će nastaviti razgovarati sa SAD-om.

>>>‘Odlična stvar za američkog radnika’: Trump povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva

Australski ministar trgovine Steve Ciobo rekao je da je američko povlačenje velika sramota , ali nije neočekivano te dodao da ga zanima može li TPP s 12 članica minus jedna funkcionirati.

Australija želi održati na životu mogućnost ratificiranja sporazuma  i već je održala razgovore s Kanadom, Meksikom, Japanom, Novim Zelandom i Malezijom o radu na  alternativnom rješenju, rekao je Ciobo.

Novozelandski ministar trgovine Todd McClay izrazio je isto mišljenje, te rekao da njegova zemlja  želi nastaviti slijediti ostale članice.

25. travanj 2024 23:33