Preporučeno
StoryEditor

Davor Štern: Ako MOL želi poslovati samo s profitabilnim rafinerijama, to znači da Siska više nema

14. Listopad 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Članovi nadzornog odbora INA-e o detaljima dugoročne strategije MOL-a mogli su saznati samo putem internetskih portala jer o ključnom dokumentu kako će do 2030. godine poslovati većinski vlasnik nekoć hrvatske naftne kompanije, službeno, uopće nisu obaviješteni.

- To sasvim dovoljno svjedoči o strukturi poslovnog odlučivanja u INA-i, koje je povezano sa MOL-om više no što bi trebalo biti. Naši direktori odluke donose tek kada ih usuglase sa MOL-ovim direktorima. Stoga, doista bih volio vidjeti taj dokument (strategiju) i u kojoj se mjeri on odnosi na INA-u- rekao je Damir Čehić, član NO INA-e.

Slavko Linić: Ne trebaju nam pregovori s Molom, država treba otkupiti slobodne dionice i preuzeti upravljanje

Formulaciju kako će u segmentu prerade MOL: "...nastaviti upravljati učinkovitim i profitabilnim rafinerijama", Čehić nije želio komentirati jer ih, kao pravnik, smatra isuviše općenitom, međutim Davoru Šternu to je sasvim jasna poruka mađarske kompanije.

- Ako matica smatra da će poslovati samo sa profitabilnim rafinerijama, a to piše, onda to znači kako Siska više nema ili će se pretvoriti u nešto drugo. Nisam sklon vjerovati kako će Sisačka rafinerija postati tvornica biodizela, jer takva postrojenja zapošljavaju pedesetak ljudi. Kada u MOL-ovoj strategiji napominju diverzifikaciju proizvodnje u ovom segmetnu, to znači da rafinerije poput one u Sisku više nema - tumači Štern.

Pa ipak, Čehić se poziva na odredbu dioničarskog ugovora između INA-e i MOL-a, iz 2003. godine, koji kaže kako sisačku rafineriju do daljnjeg treba održati.

- Ta odredba nikada nije micana, tako da odluku o zatvaranju sisačke rafinerije mogu donijeti samo dvije usuglašene strane, oba dioničara. Doduše, uvijek se može prekršiti ugovor, ali mislim kako do toga neće doći - kaže Čehić.

I dok MOL ima strategiju, hrvatska Vlada i INA, ju nemaju. I Čehić i Štern čekaju da se Vlada posloži i konačno krene u rješavanje pitanja INA-e.

- Ulaganja u Petrokemiju koje najavljuje MOL posljedica su pada korištenja vozila s pogonom na naftna goriva, a što se Hrvatske tiče, upravo ovakvo izvješće trebalo bi biti poticaj Vladi da izradi jedinstvenu strategiju koja će obuhvatiti sva pitanja nafte, plina i struje, poručuje Štern.

27. travanj 2024 11:54