Preporučeno
StoryEditor

Hrvatskim inovatorima šest odličja u Kini

22. Studeni 2016.

Šest inovativnih projekata iz Hrvatske predstavljenih na devetoj Međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016. u kineskom Kunshanu osvojilo je tri zlata, dva srebra i jednu broncu, izvijestila je u utorak Udruga inovatora Hrvatske.

Riječ je o projektima Sveučilišta u Zagrebu koje su predstavili Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednice tehničke kulture.

Zlatnu medalju osvojile su osobni elektromiograf MYMYO Une Pale, Maria Cifreka, Igora Kroisa i Stanislava Peharca s Fakulteta elektrotehnike i računalstva, jednokratni urinarni kateter osiguran antiseptičkim sredstvom Luke Grgara s Medicinskog fakulteta i GuardianMeda te samočisteći beton Dominika Načinovića s Fakulteta kemijskog inženjerstva i Ivana Rimca iz tvrtke Holcim.

Tri medalje odlaze Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Srebrne medalje osvojili su električni romobil Dominika Sremića i mentora Mladena Crnekovića te elektrohidraulički robotski manipulator Željka Šituma, Darije Miloš i Ivice Ivanica, dok je brončanu medalju osvojila aktivna ortoza za stopalo pogonjena umjetnim pneumatskim mišićem Denisa Trivića, Dominika Sremića i mentora Željka Šituma.

Riječ je o projektima Sveučilišta u Zagrebu koje su predstavili Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednice tehničke kulture.

"Predstavljanje Sveučilišta u Zagrebu izazvalo je pozornost kineske akademske zajednice. Neki od njih, primjerice Foshan University iz Guangdonga i Kunming Universitiy of Science and Technology iz Kunminga u neformalnim su razgovorima iskazali spremnost za različite oblike suradnje", kaže glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Zoran Barišić.

Na međunarodnoj izložbi inovacija u Kunshanu, koja se održava svake dvije godine sredinom studenog, ove je godine predstavljeno više od 2500 inovacija, od kojih njih 200 iz 40 zemalja diljem svijeta.

Izložbu je pratilo niz događanja o poticanju i promicanju inovacija, a za Hrvatsku je važno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kineske udruge inovatora CAI i Udruge inovatora Hrvatske, navodi se u priopćenju.

25. lipanj 2022 00:24