Preporučeno
StoryEditor

Ivana Gažić: Želja nam je pomoći malim i srednjim tvrtkama da dođu na Zagrebačku burzu

09. Prosinac 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

U ukupno 7 kategorija Odbor za nagrade Zagrebačke burze dodijelio je priznanje najboljima u 2016-toj godini. Bila je to prigoda predsjednici Uprave Zagrebačke burze Ivani Gažić istaknuti koje zadane ciljeve ova organizacija želi u idućoj godini postignuti, te se reflektirati na godinu na isteku.

Tako je istaknula uspješnu suradnju s Ljubljanskom burzom, koja je počela prije točno godinu dana, istaknula da su se proširili na ukupno 5 tržišta te je zahvalila svim izdavateljima, članovima i regulatorima s kojima Zagrebačka burza surađuje. Posebno je istaknula ulogu Burze u SME (small and medium enterprises) tržištu.

- Želja nam je pomoći malim i srednjim tvrtkama da dođu na tržište. Burza je medij, a SME tržište može uspjeti uz našu pomoć, pomoć države i svih relevantnih agencija prisutnih na tom tržištu, s kojima smo u pregovorima. Uvjerena sam kako će ti pregovori rezultirati uvrštenjem malih i srednjih tvrtki u Zagrebačku burzu - rekla je okupljenima i nagrađenima, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Napomenula je kako će Burza nastojati pružiti svu pomoć klijentima i izdavateljima, prilikom davanja izvješća nadležnim tijelima preko burze, budući da to nalaže novi Zakon o računovodstvu, a i HANFA će, shodno tome, takva izvješća detaljnije pratiti.

Turbulentna godina

- Prošli smo turbulentnu političku godinu. Nadamo se da će pitanje ekonomije, privatizacije, podrške tržištu kapitala, te podrške SME kompanijama biti ono s čime će se Vlada u buduće baviti - istaknula je.

Prvi među nagrađenima, u kategoriji "Dionica s najvećim prometom", po peti puta za redom je Hrvatski telekom.

- Nagrada pokazuje da su naši kontinuirani napori uloženi u transformaciju kompanije i daljnju stabilizaciju ključnih financijskih pokazatelja prepoznati od strane tržišta - rekao je u ime HT-a, član Uprave i glavni direktor za financije, Josef Thuerriegel.

Najveći porast cijene ostvarila je dionica AD Plastika, a nagradu je preuzeo predsjednik Uprave Marinko Došen.

- AD Plastik posluje na globalnom tržištu u automobilskoj industriji, a ova nagrada je kompilat svih naših napora da na tom tržištu budemo uspješni- rekao je Došen.

Najveći rast prometa

Dionica Atlantske plovidbe ostvarila je najveći porast prometa.

-Zahvaljujem se u ime svih pomoraca i naših ljudi na kopnu. Izgleda da se nadzire kraj ovoj krizi. Zadnjih 8 godina imali smo mnogo fortunala, a jako malo mirnog mora. Ova nagrada je pokazatelj da dioničari vide pozitivne promjene u brodarskom sektoru- rekao je član Uprave za financije Duško Vladović Relja.

Članom godine proglašen je InterCapital vrijednosni papiri, dok je nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala pripala Europskoj banci za obnovu i razvoj.

- Ova je nagrada poticaj da udvostručimo napore u implementaciji SME Growth Market inicijative i FounderBeama. Cilj je olakšati tvrtkama pristup financiranju, šire razvijanje eko sistema bitnog za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva. Sve je te inicijative podržala i Burza, na čemu im čestitamo jer rade na razvoju infrastrukture potrebne za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva- rekla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, Vedrana Jelušić Kašić.

Titulu dionice prema izboru javnosti ponijela je dionica Valamar Rivijere, dočim je Akademija Zagrebačke burze nagradu za poseban doprinos edukaciji na tržištu kapitala dodijelila profesoru matematike Toniju Milunu. Serijal od 35 emisija "Financijalac", koji se emitira na 4. programu HTV-a, prepoznat je kao značajan doprinos financijskom obrazovanju.

24. travanj 2024 02:21