Preporučeno
StoryEditor

Koje konzultantske kompanije dominiraju svjetskom scenom?

05. Studeni 2016.

Na vrhu ljestvice menadžmentskoga konzaltinga nema dramatike, stanje je već godinama jednako. Svjetskom scenom dominiraju tri najveće konzultantske kompanije koje objedinjuju cijeli spektar savjetodavnih usluga i obično s lakoćom, zahvaljujući snazi svog brenda i obujma svog poslovanja, istiskuju manje konkurente gotovo bilo gdje u svijetu. Premda snaga kompanija ovisi o pojedinom sektoru gospodarstva i uzetom rasponu savjetodavnih usluga, McKinsey, Boston Consulting Group (BCG) i Bain obično se smatraju velikom trojkom svjetskoga menadžmentskog konzaltinga. Ako bi se taj popis proširilo na deset globalnih dominatora, on bi, prema listi portala AdvisoryHQ, uključivao još A. T. Kearney, Accenture, Deloitte Consulting, EY, Oliver Wyman, PricewaterhouseCoopers (PwC) te Strategy&.

Obujam usluga i prihodi

Časopis Forbes svoju je godišnju listu menadžmentskoga konzaltinga podijelio pomno na gotovo svaki sektor gospodarstva koji postoji, ali skupno gledano najveći broj preporuka dobili su Accenture, A. T. Kearney, Bain, BCG, Deloitte, EY, IBM, KPMG, McKinsey, PwC te Strategy& (po abecedi poredani, ne plasmanu). Usporedbom dviju navedenih lista dosta je očito da previše sumnji u najveće na svijetu ne postoji. Do svojih je rezultata Forbes došao u suradnji sa statističkim portalom Statista.com, a da bi uopće bile razmatrane kompanije su morale poslovati u jednoj od odabranih kategorija (klasični menadžmentski konzalting, IT, savjetodavni odjeli revizorskih kompanija i konzaltinški odjeli agencija). Do poretka se onda došlo putem dviju internetskih anketa, jedne koju su ispunjavali konzultanti (njih 7286) i druge koju su ispunjavali njihovi klijenti (1316). Kumulativno, Bain & Company, Deloitte, McKinsey, PricewaterhouseCoopers Advisory Services i The Boston Consulting Group jedini su dobili preporuke u svakoj od kategorija. Ako se, pak, kriterij proširi na ukupni raspon savjetodavnih usluga i u obzir uzmu prihodi najvećih kompanija, raspored snaga ponešto se mijenja. Kompanije koje uključuju i računovodstveno-revizorske usluge u tom slučaju uvjerljivo dominiraju, pri čemu Deloitte i PwC vode mrtvu utrku za prvo mjesto s godišnjim prihodima većima od 30 milijardi dolara, a slijede druge dvije članice velike četvorke globalnog računovodstva EY i KPMG.

Poželjni poslodavci

Potreba za konzultantskim uslugama ne jenjava, upravo konzultantske kompanije novače najviše vrhunskoga kadra na renomiranim sveučilištima. Štoviše, čini se da je ta branša toliko aktivna na tržištu mladih mozgova da dolazi do oštre konkurencije s drugim profesijama koje računaju na uspješne studente. Na nekoliko uglednih američkih sveučilišta poput Dartmoutha ili Chicago Booth škole ekonomije, oko trećina MBA studenata odlučuje se za konzultantsku karijeru, a na Harvardu taj je udio oko 25 posto.

10 najvećih (Forbes): • A. T. Kearney • Bain • BCG • Deloitte • EY • IBM • KPMG • McKinsey • PwC • Strategy&

19. travanj 2024 13:16