Preporučeno
StoryEditor

Milan Deskar Škrbić doktorirao u Rijeci prema skandinavskome modelu

14. Srpanj 2019.

Ugledni ekonomist Milan Deskar Škrbić zataknuo je za pojas još jednu akademsku titulu doktoriravši na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Tema rada bili su makroekonomski učinci fiskalne politike u malim otvorenim ekonomijama, a doktorirao je prema takozvanome skandinavskome modelu, koji podrazumijeva skup od tri međusobno povezana, objavljena rada A1 u časopisima s međunarodnom recenzijom.

– Glavni su zaključci doktorata da otvorenost i uvozna ovisnost hrvatskoga gospodarstva imaju velik utjecaj na veličinu fiskalnog multiplikatora, odnosno da ga smanjuju, i da fiskalna politika utječe na unutarnje makroekonomske ravnoteže, tj. ‘output gap‘ i zaposlenost, ali i na vanjsku ravnotežu, odnosno trgovinsku bilancu, jer rast državne potrošnje direktno i indirektno potiče rast uvoza, o čemu treba voditi računa u raspravama o učincima fiskalne politike.

Međutim, fiskalna politika u Hrvatskoj, prema nalazima analize, može biti učinkovita u makroekonomskoj stabilizaciji, a njezina uloga bit će još izraženija kad RH uđe u eurozonu. Zato je važno voditi razboritu, protucikličku fiskalnu politiku – objasnio je Lideru Deskar Škrbić i dodao da je sljedeći korak pokretanje postupka izbora u znanstvenog suradnika.

16. travanj 2024 01:33