Preporučeno
StoryEditor

Ministarstvo prometa: O natječajima za uprave javnih poduzeća odlučivat će slijedeća Vlada

23. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je u četvrtak kako je odluka o imenovanjima privremenih uprava javnih poduzeća iz resora tog ministarstva donesena u najboljem interesu države te kako će o natječaju i kandidatima koji se jave na natječaj za uprave tih tvrtki odlučivati slijedeća Vlada.

U priopćenju iz kabineta ministra pomorstva, prometa i infrastrukture se navodi i da su imenovanja privremenih članova uprava i nadzornih odbora do odabira novog menadžmenta javnih poduzeća izvršena "isključivo radi kontinuiranog i nesmetanog rada trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku".

Ministarstvo je krajem svibnja opozvalo članove uprava i nadzornih odbora u nekoliko tvrtki iz nadležnosti tog resora, uz obrazloženje kako je riječ o čelnicima kojima je istekao ili istječe mandat te su imenovani novi čelnici s mandatom do imenovanja novih temeljem javnog natječaja. Tada su imenovani novi čelnici u upravama HAC-a, HAC ONC-a, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture.

"Odluka o imenovanjima privremenih uprava javnih poduzeća iz resora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture donesena je u najboljem interesu Republike Hrvatske, koja je ujedno i vlasnik javnih poduzeća", stoji u odgovoru ministarstva na medijske spekulacije jesu li ta imenovanja i objavljeni natječaji za izbor novih članova uprava u skladu sa zakonom, odnosno može li ih donijeti tehnički ministar.

Naime, Hrvatski sabor je u četvrtak, 16. lipnja iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i hrvatska Vlada, a u ponedjeljak, 20. lipnja Sabor donio odluku o samoraspuštanju s 15. srpnja. Dan nakon pada Vlade, 17. lipnja u Narodnim novinama (56/2016.) su objavljeni natječaji za imenovanje predsjednika i po dva člana Uprave u tri javna poduzeća - HŽ Infrastrukturi, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama, a raspisao ih je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Prema samim natječajima, oni su objavljeni temeljem Vladine Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i odluka skupština tih triju tvrtki od 2. lipnja ove godine, a rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave.

Iz Ministarstva u priopćenju navode da je istovremeno s imenovanjem privremenih uprava u javnim poduzećima, ministar Oleg Butković iz nadležnosti svog resora te u svojstvu skupštine trgovačkih društava, a u skladu sa spomenutom Vladinom Uredbom, podnio prijedlog za pokretanje postupka odabira kandidata putem javnog natječaja, kao i tekst javnog natječaja koji je potom dostavljen DUUDI-ju radi objave u Narodnim novinama i daljnje provedbe postupka.

"Napominjemo da će se svi natječajni postupci odvijati predviđenom dinamikom te će slijedeća izabrana Vlada odlučiti da li se rezultati javnih natječaja, koji su upravo u tijeku, prihvaćaju ili će se odlučiti o ponavljanju tih natječajnih postupaka", zaključuju iz Ministarstva.

I sam ministar Butkovuić jutros je, uoči sjednice Vlade, novinarima kazao da su natječaji raspisani temeljem odluka skupština održanih prije opoziva premijera, a da će odluke ionako donijeti slijedeća Vlada, odnosno da tehnička vlada sigurno neće postupiti protuzakonito.

18. travanj 2024 11:21