Preporučeno
StoryEditor

Novi stanar HUB-a385: TedX Zagreb vratio se u Hrvatsku na velika vrata

19. Rujan 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

TedX Zagreb ima novu adresu, ali i planove da svaki mjesec u Zagrebu organizira barem jednu konferenciju, o kojima bi se u intelektualnim krugovima pričalo mjesecima. To je, do sada, uspjelo samo Vitomiri Lončar, koja je najgledanija "tedexsovka" na internetu, a prema najavi vlasnika licence Karla Matića, takvih će uspješnica biti znatno više.

Početkom ovog mjeseca TedX Zagreb preselio su u poduzetnički inkubator HUB385 i, čini se, pronašao pravi dom za plasman svojih inspirativnih, edukativnih i motivirajućih konferencija, koje su specifične po tome jer, kao pogonsko gorivo, koriste znanja i kompetencije brojnih stručnjaka, istaknutih individualaca. TedX konferencije danas imaju predstavnike u 180 zemalja i broje preko 3,5oo timova. U Hrvatskoj su prisutni u gotovo svim većim gradovima, ali oko dvije trećine konferencija, od ukupno 60 koliko ih je do sada održano, održane su u Zagrebu.

- Kod organizacije TedX konferencije velika je posvećenost detaljima, a ideje nisu prisutne samo na pozornici, već u svakom segmentu organizacije konferencije. TedX Zagreb od danas ponosno stanuje na najkreativnijoj adresi u regiji, a već 29. listopada, ovdje u HUB385, održat će se TedX Women konferencija, najavio je Matić.

- Živimo u vremenima kada je znanje ključni kapital. Hrvatska je u svijetu poznata po vrhunskim pojedincima, Ivanišević, Kostelići u sportu, a isto vrijedi, primjerice, i za naše matematičare koji pobjeđuju na svjetskim natjecanjima. Ako uspijemo izgraditi poticajno okruženje, infrastrukturu znanja, možemo omogućiti ostanak takvih mladih ljudi u Hrvatskoj, a to je cilj HUB-a, gdje danas imamo tvrtke koje rade u SAD-u, ali stanuju kod nas. U tom smislu TedX i HUB imaju iste ciljeve, rekao je "domaćin" prezentacije, jedan od osnivača HUB-a, Ivica Mudrinić.

Među onima koji su došli poželjeti dobrodošlicu TedX-u bili su i profesor robotike Bojan Jurbić, sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Tvorac robota "Rona", koja se koristi za medicinske zahvate u KBC-u Dubrava, ali i čest govornik TedX-a, rekao je kako mu je iskustvo govorenja na tim konferencijama bila prilika da strast prema robotici prenese i izvan zidova Zavoda za robotiku.

- Robot "Rona" opreira u KBC Dubrava i sada slijedi certifikacija. Za neke dvije godine ide na tržište, rekao je Jerbić.

https://www.youtube.com/watch?v=MoCrSzm_ZLg

Profesor matematike, Toni Milun, također je rekao kako mu je iskustvo sudjelovanja u TedX-u doista promijenio način na koji je, do tada, gledao na svoju ulogu u društvu.

https://www.youtube.com/watch?v=PkeLrM2kopg

Istaknuo je kako mu je, kao inspiracija, poslužio upravo jedan od govornika TedX-a, Gary Vaynercuh, koji je govorio kako bi svatko trebao raditi ono što istinski voli.

- To mi je bila inspiracija da, pored posla koji sam radio, krenem snimati video uratke o matematici i stavljati ga na internet. U početku sam sve to, zajedno sa ljudima koji su mi pomagali, radio volonterski. Pitao sam se, zašto ne držim primjerice instrukcije i tako platim ratu kredita, ali nešto u meni tjeralo me da učinim baš ovako. TedX je vrlo inspirativan, već sam treći put na njegovoj pozornici, rekao je Toni Milen, a vlasnik licence, Matić pozvao sve zainteresirane da se pridruže.

19. travanj 2024 15:27