Preporučeno
StoryEditor

Online pirati zaplovili mrežom koju je nemoguće cenzurirati ili ugasiti

06. Rujan 2016.

Na webu se pomalo sramežljivo, sudeći prema rezultatima google.hr-a kod nas nezamijećeno, pojavila nova decentralizirana mreža ZeroNet koja koristi BitCoin kriptografiju i BitTorrent (peer-to-peer) protokol za pristup, pohranjivanje i distribuciju čitavih internetskih stranica.

Autori ZeroNeta kažu da "vjeruju u otvorenu, slobodnu i necenzuriranu mrežu i komunikacije" te da se stranice pohranjene i distribuirane putem njihove platforme ne mogu ukloniti jer su istovremeno "nigdje i svugdje".

Open source platforma je osmišljena u Mađarskoj, a zanimljiva je jer svojim ustrojem onemogućuje svaku cenzuru, uskraćivanje ili zabranu pristupa i posluživanja sadržaja uključujući kod nas popularne, često ilegalne torrente.

U razvoju od 2014., mreža je popularizirana u ožujku ove godine nakon što se pročulo da nudi  niz odredišta za preuzimanje torrenta kojima se može pristupiti kroz standardne tražilice, ali tek nakon brze i lake instalacije klijenta.

Prema dokumentaciji, ZeroNet ne nudi anonimnost per se, ali podržava Tor (softver za anonimno surfanje i komunikaciju), dok korisnički račun štiti istom kriptografskom tehnologijom koja se koristi za čuvanje dragocjenih BitCoina.

Sličan softver za decentraliziranu pohranu i posluživanje web stranica razvija i BitTorrent, Inc. (tvrtka zaslužna za BitTorrent peer-to-peer protokol) kroz svoj "Project Maelstrom".

19. travanj 2024 18:54