Preporučeno
StoryEditor

Vlada prihvatila polugodišnje izvješće HNB-a i odobrila kreditno zaduženje zračne luke Dubrovnik

12. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Uoči današnje sjednice Vlade, ministri iz HDZ-ove kvote redom su odbijali odgovarati na novinarske upite o prodaji dionica HEP-a, a s ciljem otkupa dionica INA-e, koje su u vlasništvu MOL-a. Ispred vrata Banskih dvora, ministar financija, Zdravko Marić, tek je poručio kako: "nećemo o tome govoriti na cesti".

Otvarajući sjednicu Vlade, na čije se dnevnom redu nalazi niz Zakona koje valja uskladiti s EU obvezama, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je dolazak predsjednika Europskog Vijeća Donalda Tuska u ponedjeljak u Hrvatsku. Povod je svečana proslava Dana međunarodnog priznanja RH, koja će se obilježiti svečanom sjednicom Sabora te koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski.

Korisna posjeta SAD-u

-Zadovoljstvo mi je najaviti posjetu našeg prijatelja, predsjednika Europskog Vijeća, Donalda Tuska, u ponedjeljak- rekao je Plenković. Nakon niza medijskih upita o putovanju predsjednice RH u SAD, Plenković je, također, izvijestio javnost kako je obaviješten o detaljima tog posjeta.

>>>Miodrag Šajatović: Ususret 100 dana Vlade: Pravi ispit tek potkraj godine

-Predsjednica me obavijestila o glavnim naglascima posjeta SAD-u, koji su korisni - rekao je premijer.

Sjednicu je otvorio ministar znanosti Pavo Barišić, koji je predložio izmjene i dopune Zakona o autorskom pravu, s ciljem usuglašavanja s EU normama, što je jednoglasno usvojeno. U nastavku sjednice, Vlada je jednoglasno prihvatila i Akcijski plan za borbu protiv korupcije i pranje novca.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je kolege o projektu razvoja zračne luke Dubrovnik.

- Projekt razvoja Zračne luke Dubrovnik je započeo 2010-te godine s ciljem izgradnje objekata i pristupnih cesta. Ukupni troškovi projekta iznose 240 milijuna eura, a Europska Komisija sudjeluje sa 158 milijuna eura. Luka se obvezala osigurati 88 milijuna eura, plus PDV. Iz vlastitih sredstava taj projekt Luka će financirati sa 55,5 milijuna eura, a 32,5 milijuna eura ishodit će se kreditom na 15 godina, s fiksnom kamatom- rekao je Butković, nakon čega je jednoglasno prihvaćeno kreditno zaduženje s ciljem realizacije projekta Zračne luke Dubrovnik.

Priprema za aktualni sat

Ministar financija Zdravko Marić premijera i članove Vlade izvijestio je o zaključcima Financijskog izvješća za prvo polugodište 2016, Hrvatske narodne banke.

- Riječ je o redovitom izvješću, pregledu makro-ekonomskih prilika u provom polugodištu 2016-te. U izvješću HNB navodi realni rast BDP-a za 2,7 posto, pad opće razine cijena, daljnja nastojanja održavanja stabilnosti kune u odnosu na euro. Također, izvijestili su da je manjak opće države smanjen za 1,9 milijardi kuna, što je 6,6 milijardi kuna manje u odnosu na 2015-tu godinu. Također, banke su ostvarile 3,5 milijardi kuna dobiti, a zabilježen je i trend poboljšanja kvalitete kredita- izvijestio je Marić.

Sjednicu Vlade premijer Plenković završio je pozivom ministrima da se pripreme za aktualni sat u Saboru, gdje će, već utorak, odgovarati na pitanja saborskih zastupnika.

>>>Plenković: Procjena S&P-a dokazuje da je Vladina politika na dobrome tragu

19. travanj 2024 10:49