Preporučeno
StoryEditor

Vučić najavio kako neće dopustiti odljev novca iz Agrokorovih tvrtki u Srbiji

19. Travanj 2017.

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije trpe štetu zbog "Agrokora", poručio je u srijedu srbijanski premijer Aleksandar Vučić na sastanku na kojem regionalne zemlje razmatraju zajedničke mjere radi zaštite Agrokorovih tvrtki na svom teritoriju.

>>>Vučić najavio mjere u Srbiji u povodu slučaja Agrokor

Ministri trgovine i gospodarstva iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH analiziraju u Beogradu stanje nastalo krizom koncerna Agrokora i mjere kojima će zaštiti potrošače i radnike zaposlene u Agrokorovim podružnicama.

Vučić je na početku sastanaka rekao kako Srbija neće dopustiti odljev novca na štetu domaćih poduzeća, prenijeli su beogradski mediji.

-Tamo gdje ima neisplaćenih 20, 30, 40 milijuna eura to nećemo dopustiti da se preljeva na štetu domaćih kompanija, rekao je Vučić, ocijenivši da su u zaštiti domaćih poduzeća "mogućne određene privremene mere pred Gospodarskim sudom".

-Što se tiče Merkatora S, mi imamo izravan financijski ugovor sa slovenskim Merkatorom, a ne s Agrokorom. To nam daje neku vrstu neovisnosti s Agrokorom, ali u krajnjoj liniji u istoj smo situaciji, rekao je premijer.

>>>Hoće li se Vučićev prijedlog o carinskoj uniji na zapadnom Balkanu realizirati već za šest mjeseci?

Na sastanku sudjeluju slovenski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić te dopredsjednik Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a domaćini su Vučić i srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Nakon uvodnog dijela sastanak je nastavljen iza zatvorenih varata, a vlada je nakon završetka najavila priopćenje.

U sastavu "Agrokora" posluje više od 60 poduzeća u regiji sa oko 60.000 radnika. Taj hrvatski koncern u Srbiji je vlasnik tvrtki Merkator S, Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s oko 11.000 zaposlenih.

Početkom travnja Vučić je najavio da će vlada i Narodna banka Srbije pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz tvrtki povezanih s Agrokorom ne odljeva iz Srbije.

26. travanj 2024 04:56