Preporučeno
StoryEditor

Želimo otvoriti sve podatke o osobama koje su obnašale neke javne funkcije u Jugoslaviji

06. Veljača 2017.

- Ne, ne bavimo se prošlošću. Želimo učiniti transparentnim i javno dostupnim arhivsku građu nastalu u bivšoj državi. Ovo je samo jedan od naših prijedloga jer u proceduri je 5 naših prijedloga zakona. Radi se o Zakonu o HRT-u, Zakonu o HNB-u, bavimo se konkretnim stvarima i gospodarstvo nam je u fokusu, ali isto ne vidimo zašto bi bilo tko bio protiv toga da se javno pokaže arhivska građa iz vremena bivše države i očekujemo apsolutnu podršku SDP-a za taj naš prijedlog. Ne vidimo razlog zašto bi itko, a najmanje SDP, bio protiv toga jer njihov predsjednik tvrdi da je većina članova partije prešla u HDZ. Ako je tako, SDP se nema čega bojati - kazao je danas za N1 zastupnik Mosta Nikola Grmoja komentirajući najavu o otvaranju arhivske građe iz jugoslavenskog razdoblja javnosti.

>>>Božo Petrov: Bitno mi je bilo postići dogovor oko ekonomskih smjernica

Grmoja je istakao kako ne vidi zašto bi u SDP-u bili protiv ovakvog prijedloga, te dodao kako ga smeta prozivanje i podjele.

- Nije lustracija ako se nešto da na uvid povjesničarima. To se ne ide se protiv bilo koga. Žele se saznati činjenice. Donošenjem ovog zakona osim gradiva koje postaje dostupno u roku od 30 godina od nastanka, u cijelosti se čini dostupnim gradivo koje je za vrijeme bivše države označeno tajnim. Ako se ne donese ovaj zakon onda tajni podaci bi mogli ugledati svjetlo dana za 50 godina, a ovako postaju dostupni odmah i po sili zakona. Ovo je masovna deklasifikacija tajnih podataka iz vremena Jugoslavije koji dugo ne bi bili dostupni. A što se tiče izjava da je SDP već predao te dokumente - riječ je o građi koja je državno vlasništvo i kojoj svi moraju imati pravo na uvid bez odobrenja SDP-a kao što je danas slučaj. To je nedopsutivo u modernom društvu - kazao je Grmoja i dodao kako razmišljamo o tome da otvore sve podatke o osobama koje su obnašale neke javne funkcije u Jugoslaviji.

19. travanj 2024 14:44