Kanibali i filantropi
StoryEditor

Tko će prije do milijarde eura? Kladim se na Tedeschija.

07. Srpanj 2010.

Milijarda eura prihoda smatra se magičom granicom koja, barem u prehrambenoj industriji, dijeli one koji jesu od onih koji nisu. U zadnjih par dana tu su brojku zato spomenula dva čovjeka - Miroslav Vitković i Emil Tedeschi. Pitalo ih se što je strateški cilj Podravke, odnosno Atlantic grupe u sljedećh par godina, a oni su spremno rekli milijarda eura prihoda do 2015. One ispod te granice vjerojatno će progutati velike multinacionalke u klasičoj priči ‘velika riba jede malu‘, a nijedna od naših uzdanica ne smatra se očito malom ribom.

Zanimljivo bi bilo otvoriti kladionicu tko će prije (i hoće li uopće) stići do tog cilja? Vjerojatno je i samim akterima utrka puno zanimljivija otkako su se javno sukobili oko Podravke koju je Tedesshi jako želio kupiti, ali mu Vitkovićev HSS nije dao jer je, kažu, bio bezobrazan. Zato se on bezobrazno okrenuo na peti i put Slovenije po Drogu. Sada i jedni i drugi žele, dijelom i inata, biti najveća prehrambena kompanija na prostorima bivše države ili u ambicioznijoj varijanti u Jugoistočnoj Europi. Samo, jedno je želja, a drugo mogućnost. Možda me dojam vara, ali ja bih se kladila na Tedeschija. Ne zato šo mislim da Podravkom upravljaju totalni nesposobnjakovići, da se ne uvrijede osjetljivi Podravci, nego zato šo Tedeschi ima ono šo se zove ‘track record‘. Osim toga, toliko mu je stalo do dobrog imidža da ne znam kako se uspjelo dogoditi da se po medijima razvlači da, dok kupuje Droga Kolinsku za 382 milijuna eura, nema za božićnice i regrese radnika u Cedeviti i Nevi jer su rasli ‘samo 10 posto‘ u vrijeme nezapamćene krize. U većini stvari netipičan za hrvatske uvjete, u nečemu ipak mora biti tipičan.

Ono što se Atlanticu mora priznati je vrlo pametan i logičan razvoj. - Ambicija nam je znatan rast i jačanje regionalnog položaja te dodatno proširenje poslovanja akvizicijama, poglavito u Srednjoj Europi. Ove godine planiramo ostvariti gotovo 1,8 milijardi kuna konsolidiranog prihoda, u pet godina od čistog organskog rasta, bez akvizicija, očekujemo 2,8 milijardi kuna prihoda, a pogleda li se uspjeh dosadašnjih akvizicija, siguran sam da će taj broj biti znatno veći - rekao je Tedeschi u listopadu 2007. uoči IPO-a. I očito nije lagao, usprkos krizi, iako je velika akvizcija u Sloveniji ubrzala rast pa već ove godine očekuje više od 600 milijuna eura prihoda. Nisu se tim IPO-om usrećili svi, pogotovo mali dioničari koji su očekivali zaraditi na rastu cijene dionice, iako je i tada je rečeno da je on za one dužeg horizonta. No, zato će se, ako priča s Drogom sretno završi, biti sasavim ugodno probuditi kao dioničar jedne od najvećih prehrambenih kompanija u regiji. S druge strane, u Podravci su se i prije 6-7 godina razbacivali najavama kako će ubrzo doći do milijardu eura prihoda. Tadašnji predsjednik Uprave Darko Marinac je iste 2007. prilikom predstavljanja rezultata istaknuo tri prioriteta: strategiju rasta, podizanje profitabilnosti i konkurentnosti te povećanje efikasnosti kapitala - Fokus kategorije rasta odnosit će se na dodatke jelima i kulinarski program (gotova jela, juhe, umaci) te program dječje hrane i žitarica. Rast bi se trebao ostvariti i akvizicijama, ponajprije na tržištima izvan Hrvatske - govorio je Marinac, zaboravivši pritom spomenuti da se u slobodno vrijeme, zajedno s kolegama menadžerima i prijateljima iz Fime, bavi preuzimanjem Podravke njenim novcem, a ne ovim što je detektirao kao problem.

Iako ga nemamo razloga u potpunosti unaprijed ‘otpisati‘, aktualni predsjednik Uprave Podravke, iako svjesniji problema i svoje šanse da se dokaže, ima sličnu retoriku glede planova, obećanja rasta rezultata, što i kako treba učiniti itd., no ništa se značajno u Podravci ni oko nje još nije promijenilo pa ne razumijem kako bi se trend poslovanja trebao stubokom promijeniti. Kao što vidimo, čvrsti zagrljaj politike nije nimalo popustio. Usprkos svim optimističnim najavama zadržala bih opravdanu dozu skepse. Ostavljam prostor za ugodno iznenađnje od milijardu eura. Ne kladim se pa mogu biti lakovjerna.

19. travanj 2024 00:01