Što i kako
StoryEditor

English café u Lideru: What is your goal in life?  

24. Ožujak 2020.
What is your goal in life?

U poslovnom svijetu često se govori o ciljevima kojima se teži ili onima koje se želi postići. No kad se na engleskom jeziku raspravlja o ciljevima, nekoliko nam je riječi na raspolaganju. Primjerice, često ćemo čuti riječ goal i riječ target. Dapače, u nekim će poslovnim situacijama biti sasvim moguće zamijeniti jednu od ovih riječi drugom i obrnuto, a da se značenje koje želimo prenijeti ne promijeni. Ipak, goal i target nikako nisu iste riječi jer čak ni govornicima engleskog nije u interesu imati dvije riječi koje isto znače.

Naime, imenica cilj ima nekoliko značenja. Prvo ima značenje ono u što se gađa tj. značenje mete, a drugo je značenje ono što se želi postići, čemu se teži. Riječ target pokriva oba značenja – koristi se i u smislu mete (That company was a takeover target), a i u smislu cilja kojemu se teži (Only 85 companies have reached their minimum funding target). Što se tiče riječi goal, ona ima samo značenje cilja kojemu se teži. Premda se riječi goal i target u poslovnom engleskom gotovo izmjenično mogu koristiti za značenje cilja kojemu se teži ili cilja koji se želi postići, to nije toliko uobičajeno u svakodnevnom govoru.

U svakodnevnom govoru, primjerice kad želimo govoriti o svojim ciljevima u životu, najčešće koristimo riječ goal. Poželimo li pitati nekoga o tome što žele postići u svom životu, pitat ćemo: What is your goal in life?. U ovom kontekstu, nije poželjno iskoristiti riječ target umjesto riječi goal. Promotrimo još nekoliko primjera gdje nije preporučljivo izmjenično koristiti ove riječi:

  1. The film's goal is not to present battles or relationships, but to represent one simple idea.
  2. The fundraising effort has a $250,000 goal.
  3. My ultimate goal as a neighbouring president is to be bored.

Riječ goal mnogo se češće koristi u engleskom jeziku od riječi target, pogotovo u svakodnevnoj komunikaciji. Ako želimo govoriti o ciljevima, u smislu onih kojima težimo, pametnije je upotrijebiti riječ goal. Upotreba je ove riječi rasprostranjenija i pridonijet će tome da vaš engleski zvuči tečnije i prirodnije.

Što ste danas naučili i zapamtili provjerite u novom kvizu!

ODGOVORI IZ PROŠLOTJEDNOG KVIZA

Provjerite koliko ste bili uspješni u rješavanju kviza prošloga utorka.

1. a i c. I am working on a project this week is correct because this activity is in progress at the moment. She has been working is also correct because the action started on Monday and is still taking place.

2. b. The second sentence is correct because the action is still taking place (since).

    a. The person generally works on this project, which is why it is necessary to use Present simple.

3. a. I am working also denotes an action taking place temporarily, at the moment, but the first sentence is correct because the action started on Monday and is still taking place (since). The second sentence would be correct without since Monday.

    b. The second sentence is correct. The action in the first sentence finished in 2000, which is why since does not work in its context.

Boutique Lingua

je visoko individualizirana škola stranih jezika koja u potpunosti prati potrebe i afinitete polaznika u cilju postizanja što boljih konverzacijskih rezultata.

Posjetite web stranicu i Facebook Boutique lingua škole, a sve dodatne informacije možete dobiti putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

27. travanj 2024 21:52