Što i kako
StoryEditor

Kako odabrati najboljeg konzultanata za digitalnu transformaciju?

06. Ožujak 2021.
foto Shutterstock
Piše: Vedran Antoljak, Partner, Best Advisory

Ako vaša tvrtka planira prilagoditi poslovni sustav s ciljem postizanja veće agilnosti u poslovanju te ugovoriti savjetničku kuću da vam pomogne u digitalnoj transformaciji poslovanja, gdje biste trebali započeti? Pogrešnim odabirom mogli biste na kraju izgubiti dragocjeno vrijeme i novac, a završiti nezadovoljni, bez odgovarajućih poslovnih alata, iscrpljenog poslovnog modela i zastarjelih procesa. Stoga odabir odgovarajućeg savjetnika za digitalnu transformaciju nije jednostavan niti lak.  

Nije teško podleći sjajnim brošurama i mnoštvu članaka izrađenih od strane velikih  konzultantskih kuća koje nude usluge  podrške u digitalnoj transformaciji. Posebno ako ste brzorastuća manja ili srednja tvrtka (npr. maloprodaja, lanac ljekarni, ili IT tvrtka) koja se želi prilagoditi potrebama digitalnog doba, logičan način razmišljanja sugerirati će da je bolje  odabrati  etabliranu, veliku i poznatu konzultantsku kuću. Reputacija takve kuće daje osjećaj sigurnost da će implementacija biti manje rizična i uspješnija. Ipak, to može biti zamka u koju upadaju mnoge tvrtke.  

Velike konzultantske kuće koje se primarno bave računovodstveno-revizorskih poslovima, zapravo su najmanje digitalizirane i digitalno transformirane, te su uglavnom tradicionalne u svojim sustavima, pristupima i alatima.  Njima  često  nedostaju  odgovarajuća znanja, vještine i iskustva iz odgovarajućih transformacijskih projekata. Stoga one zadnjih godina  intenzivno  kupuju manje digitalne tvrtke kako bi nadomjestili nedostatak vlastitih digitalnih resursa. Nažalost, integracija takvih manjih tvrtki u birokraciju velike konzultantske kuće mnogo puta nije uspješna, i to primarno zbog razlika u mentalnom sklopu,  nerazumijevanju načina poduzetničkog poslovanja, i veliki digitalni rascijep savjetnika jednih i drugih. Stoga budite jako oprezni u potrazi odgovarajuće podrške za pripremu i provedbu digitalne transformacije tvrtke jer će iskusnija i kompetentnija manja konzultantska tvrtka vjerojatno biti korisnija, fokusiranija i bolja za ostvarenje uspješne digitalne transformacije vaše tvrtke. 

Kojeg konzultanta odabrati? 

Prije nego li započnete postupak identifikacije pa odabira odgovarajućeg konzultanta za vašu tvrtku, potrebno je znati što želite prije nego li počnete potragu. Postoje tri ključne kategorije konzultanata koje vam stoje na raspolaganju: velike međunarodne tvrtke, samostalni savjetnici (freelancer) i butik-konzultanti. 

Velike konzultantske tvrtke ponuditi će vam veliku količinu istraživanja i pisanih materijala vezanih za digitalnu transformaciju. Vjerojatno će na sastanak dovesti iskusnog  stručnjaka za transformaciju kako bi učvrstili svoj dojam, ali će podijeliti iskustvo samo iz velikih projekata za velike međunarodne grupacije. Njihova prezentacija će biti savršena ali je upitno koliko konkretnog praktičnog iskustva imaju na transformacijskim projektima sa tvrtkom vaše veličine, s vašim potrebama i u okruženju gdje posluje vaša tvrtka.

Naime, značajno je drugačije pripremati u provoditi digitalnu transformaciju u razvijenim zapadnim državama, u Aziji ili  jugoistočnoj Europi. Ako ipak odlučite ugovoriti konzultantsku kuću za podršku u pripremi i provedbi digitalne transformacije vaše tvrtke na temelju njegove reputacije, obavezno istražite pojedine savjetnike koji rade za konzultantsku kuću. Minimalni uvjet bi trebao biti da imaju praktično iskustvo na sličnim projektima u okruženju i za tvrtke vaše veličine, jer nije isto iskustvo ako je savjetnik radio na transformaciji međunarodne korporacije koja djeluje u nekoliko industrija ili je transformirao manju tvrtku. U svakom slučaju obvezno popričajte otvoreno sa savjetnicima koji će izravno raditi s vama na digitalnoj transformaciji kako biste mogli saznati više o njihovom relevantnom znanju i iskustvu.

Bez sumnje, postoje izvrsni savjetnici koji rade za veće tvrtke, ali nemojte uzimati zdravo za gotovo da su njihova znanja, vještine i iskustva bolja za vašu tvrtku od iskusnih savjetnika iz manje konzultantske tvrtke, jer u praksi se često pokazuje upravo suprotno. Nemojte stvoriti iluziju da ste osigurani od neuspjeha transformacije ako ugovorite veliku konzultantsku kuću, jer vam oni za to ne jamče, dok će istovremeno naplatiti vam višestruko višu naknadu nego li manja konzultantska tvrtka. Te razlike u naknadama konzultanata mogu biti ogromne, a vrlo često su velike konzultantske kuće skuplje i više od deset puta od onih manjih, lokalnih tvrtki. 

Butik-konzultanti

Bez obzira da li imali relevantnih praktičnih iskustava, angažiranje samostalnog savjetnika (freelancers) u većini slučajeva neće biti dobar odabir, prvenstveno zbog toga što digitalna transformacija zahtjeva niz multifunkcionalnih vještina koje jedna osoba jednostavno teško može imati. Kako bi mogli odgovoriti na sve izazove transformacije tvrtke, potreban je tim savjetnika s različitim kompetencijama, pri čemu je riskantno za vašu tvrtku osloniti se na samo jednu osobu.  

Za pripremu i provedbu uspješne digitalne transformacije u našem okruženju, možda je najbolje angažirati manju konzultantsku tvrtku koja ima provjerenu, jasnu metodologiju ili pristup transformaciji poslovanja osmišljen upravo za vaše potrebe i rješavanje izazova s kojima se susreće vaša tvrtka. Izvrsna, specijalizirana i iskusna butik-konzultantska tvrtka ima razvijenu cjelovitu i provjerenu metodologiju koja dodaje vrijednost vašoj tvrtki, ekosustavu, te se fokusira se na izradu individualiziranih rješenja točno za vaš kontekst i vaše potrebe.

I kod njih se preporuča potražiti dokaz kompetencija u obliku uspješne studije slučaja koja se može potkrijepiti izjavom klijenta, jer je ponekad dobro porazgovarati s klijentima koji su radili s tvrtkom koju razmišljate angažirati, jer tako usmenim putem možete dobiti uvide u način rada i ponašanja savjetnika. Kod butik-konzultanta provjerite da li su njihovi savjetnici s relevantnim, višegodišnjim i uspješnim iskustvima na području digitalne transformacije poslovanja. Iako zna biti dosta zahtjevno u pronaći takve konzultantske tvrtke na hrvatskom tržištu, vrijedno se i malo više se potruditi. Zašto?

Budući da poslujemo u digitalnom dobu u kojem je svijet već tako složen, tehnologija eksponencijalno raste, a disrupcije se događaju u svim industrijama i sektorima, najviše se isplati angažirati konzultantsku tvrtku koja će biti u potpunosti fokusirana na vaše potrebe,  specijalizirana za više područja digitalne transformacije, te koja vam je na dohvat ruke.  

S iskusnom i digitalno specijaliziranom konzultantskom tvrtkom na vašoj strani, uspjeh digitalne transformacije neće izostati a vi ćete dobiti pouzdanog partnera za podršku u daljnjem razvoju vaše tvrtke.   

18. travanj 2024 11:49