Što i kako
StoryEditor

PAMETNI UGOVORI - Čemu služe, kako ih koristiti i nekoliko jednostavnih primjera njihove primjene

02. Veljača 2021.
Piše: Petar Petrić, odvjetnik, Petrić & Kajić odvjetničko društvo d.o.o.

Iako su trenutno u e-trgovini u primjeni ugovori koji se sklapaju u elektroničkom obliku te se očekuje da će sve više vrsta ugovora biti moguće sklopiti u elektroničkom obliku, mnogi smatraju da je budućnost u konceptu 'pametnih ugovora' koji smatraju motorom najbrže transformacije gospodarskih odnosa u povijesti, ali i mnogih profesija.

Što su to pametni ugovori? 

Pametni ugovori su jedna od mogućih nadogradnji na koncept blockchaina, u kojoj se kao vrsta podataka, u blockchain upisuje programski kod, a blockchain omogućuje da su podaci u njemu nepromjenjivi, pa ako se dvije strane sporazume da će pametni ugovor, odnosno programski kod odlučivati o tome da li će se nešto dogoditi, nije im potrebna treća strana koja će odobriti, zapisati, ili nadgledati taj ugovor.

Dvije ugovorne strane unaprijed definiraju pravila kako će regulirati svoje odnose, zatim se ta pravila sastave u obliku računalnog koda na blockchain platformi.

Pametni ugovori pružaju mogućnost sigurne razmjene novca (kriptovalute), dionica, i druge imovine izravno, bez sudjelovanja posrednika (financijskih i javnih službi)

Što je pametno? 

  •  automatizacija sklapanja ugovora putem umjetne inteligencije
  •  automatizacija izvršenja ugovora putem blockchain tehnologije
  •  ugovorna digitalna međusobna povezanost putem interneta

Praktični primjeri

  • Web trgovina - Naručili ste robu putem web trgovine. Vaša uplata za naručenu robu zabilježava se u blockchainu. Nakon potvrde dostavne službe da vam je roba koju ste naručili predana i da ste zadovoljni njezinom kvalitetom (niste prigovorili), novac se plaća prodavaču.
  • Ugovor o kreditu ili leasingu vozila – Dali ste bankovni kredit za automobil ili svoje vozilo u leasing. U slučaju da korisnik kredita ili korisnik predmeta leasinga ne plati mjesečnu ratu kredita ili leasinga, vozilo se blokira i onemogućuje se daljnja uporaba.
  • Ugovor o zakupu – Zaključili ste ugovor o zakupu vašeg poslovnog prostora. Ugovorom je predviđeno plaćanje zakupnine do 10. u mjesecu. U slučaju da vam zakupnik ne plati dugovanu zakupninu, izvršava se automatsko zaključavanje ulaznih vrata poslovnog prostora i zakupnik više ne može ući u poslovni prostor.  

Razlozi za primjenu

  • Ušteda novca i vremena  budući da se provode bez mnogobrojnih posrednika
  • Sigurnost za ugovorne strane - uvjete ugovora na blockchain platformi nitko ne može mijenjati
  • Brzo i efikasno rješavanje ugovornog odnosa i provedba ugovora - čim se ispune uvjeti stranke odmah razmjenjuju imovinu, u njima je sve jasno određeno a kršenje ugovora dovodi do kazne za prekršitelja

Budućnost

U budućnosti će pametni ugovori postati naša svakodnevnica. Neće bi više biti pisanih ugovora s ogromnim brojem stranica i mnogima nejasnom pravnom terminologijom.

Pametni ugovori trebali bi omogućiti strukturiranje i osiguranje mnogih područja života bez komplikacija u provedbi i bez potrebe sudjelovanja i posredovanja trećih osoba.

Iako blockchain tehnologije ima neke probleme u svojoj primjeni, ipak nadilazi centralizirane sustave koje se trenutno koriste u bankama i državnim strukturama.

Mnogi su sigurni da će se pametni ugovori distribuirati i koristiti širom svijeta u različitim sferama života i poslovanja, jer značajno štede novac i vrijeme, te brišu granice svih država u području trgovinskih i drugih odnosa.

19. travanj 2024 00:25