Što i kako
StoryEditor

[VIDEO] Školica komuniciranja Melite Pavlek: Tri stupa promjene 

26. Rujan 2019.
Svaki lider koji želi uspješno motivirati ljude i poticati promjene razumije, usmjerava i aktivno radi s ljudima. Tri jednostavna ključa i stupa promjene obuhvaćaju: 

Razumijevanje

Kroz proces vođenja lider mora razumjeti kako ljudi razmišljaju, na što se fokusiraju i što točno rade, a da ih to čini uspješnima ili neuspješnima. Da bi to mogao nužno je da ih sluša s razumijevanjem i da razumije kako informaciju o njihovim željama i stanju treba tražiti i u neverbalnoj komunikaciji, poslovnim rezultatima, neformalnim izjavama.

Usmjeravanje

Iako se ne čini tako ovo je jedan od najbitnijih segmenata vođenja. Nužno je znati što točno reći kako bi potaknuli proaktivnu promjenu kod ljudi, motivirali ih i pomogli da dođu do vlastitih rješenja. Nemojte zaboraviti da usvajanje novih znanja i vještina treba biti oko 70% vlastito iskustvo. Ukoliko jeste tako vaše znanje će ostati trajno unutar vas uvijek dostupnu u svakoj situaciji. Odgovorni za putovanje do tog otkrića imaju u velikoj mjeri lideri. To je neupitno.

Aktivan rad

Dokazano je da aktivan rad s ljudima povećava učinkovitost za oko 88%. Ljudima u timu je potrebno dati širu sliku, educirati ih, dati povratnu informaciju i podsjećati ih na uvide koje su imali. Dobar tim se ne stvara jednokratno. Dobar tim se stvara, održava i potiče svaki dan u svakoj situaciji i na sve načine koji su vam kao lideru dostupni. Stvarnu brigu o ljudima ne može zamijeniti niti jedan pravilnik, niti jedna uredba ili propis. Stvarna briga o ljudima koji vas okružuju gradi se svake minute i vraća se višestruko.

Autorica Školice komuniciranja Melita Pavlek dugogodišnja je novinarka, savjetnica za odnose s javnošću, sveučilišna specijalistica za razvoj i demokraciju, certificirani NLP coach.

25. travanj 2024 15:16